ŠTOKHOLM

Ćosić se obratio učesnicima plenarnog zasjedanja COSAC-a u Štokholmu

Iznimna je čast i zadovoljstvo učestvovati, prvi put nakon što je BiH u decembru 2022. godine dodijeljen kandidatski status

Ćosić se obratio učesnicima plenarnog zasjedanja COSAC-a u Štokholmu. Fena

FENA

15.5.2023

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić obratio se učesnicima redovnog plenarnog zasjedanja Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC), koje se, pod švedskim predsjedavanjem Vijećem Evropske unije (EU), održava u Štokholmu.

- Iznimna je čast i zadovoljstvo učestvovati, prvi put nakon što je BiH u decembru 2022. godine dodijeljen kandidatski status, u radu plenuma COSAC-a, koji se odvija pod okriljem švedskog predsjedavanja EU.

Za BiH je to veoma važno, jer je postala institucionalno bliža EU, kao i zemljama članicama. Svjesni smo mogućnosti koje kandidatski status pruža, posebno jedinstvene prilike da BiH postane učesnikom demokratskih foruma poput ovoga, korisnik svih njegovih pratećih instrumenata i procesa - kazao je Ćosić.

Dodao je da, iako proširenje nije eksplicitno pozicionirano kao jedan od prioriteta, ono je latentna tema od velikog značaja za sve nas.

- Naime, integracijski procesi vežu se za strateški imperativ trajne i održive konsolidacije EU u političkom, sigurnosnom, ali svakako i u privrednom smislu. U tom pogledu političko i ekonomsko jedinstvo podjednako su značajni i uzajamno se dopunjuju. Stoga, nezavisno o pojedinačno izdvojenim i nesumnjivo značajnim prioritetima, proširenje zasnovano na meritumu i fer pristupu ostaje važan prilog evropskom jedinstvu, kako u sferi izgradnje i jačanja jedinstvenog tržišta tako i u području sistemske političke konvergencije i osnaživanja zajedništva - naveo je Ćosić.

Radujemo se, kazao je on, učestvovanju u tim procesima i ovom prilikom plediramo za što skorije otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU, kao sljedećem važnom koraku u procesu ekonomsko-političkog i sigurnosnog integriranja BiH u EU.

Osim predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenka Ćosića, na plenarnom zasjedanju COSAC-a u Štokholmu učestvuju i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić i članica te komisije Snježana Novaković – Bursać - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.