PODUZELI MJERE

Zdravstveni savjet Grada Goražda o radu i potrebama Centra za mentalno zdravlje zbog sve češćih samoubistava

Pokrenuta je i inicijativa za formiranje komisija u zdravstvenim ustanovama

Održan sastanak. Fena

FENA

16.5.2023

Zdravstveni savjet Grada Goražda na današnjoj sjednici razmatrao je informaciju o stanju Centra za mentalno zdravlje (CMZ), njegovom radu i funkcionisanju.

S obzirom da je u posljednje vrijeme u Goraždu zabilježen povećan broj samoubistava, istaknuto je da će zdravstveni savjet, u domenu svoje nadležnosti, nastojati raditi na podizanju svijesti o važnosti prevencije i očuvanja mentalnog zdravlja stanovništva.

Naglašeno je da je Centar za mentalno zdravlje Goražde, provodeći brojne aktivnosti u dosadašnjem periodu, zabilježio poseban uspjeh u radu, ali da je odnedavno gorući problem Centra nedostatak neuropsihijatra. Zdravstveni savjet ukazao je na potrebu obezbjeđenja specijalizacije za neuropsihijatra i psihologa, te njihovo stambeno zbrinjavanje, što bi se, smatraju u savjetu, trebalo riješiti kroz rebalans budžeta Grada Goražda i BPK Goražde.

Također, pokrenuta je i inicijativa za formiranje komisija u zdravstvenim ustanovama gdje su smještene osobe s duševnim oboljenjima, a što je, kako je naglašeno, i zakonska obaveza. Dogovoreno je da se uspostavi bolja saradnja zdravstvenog sektora grada i kantona s Federalnom komisijom, koja je formirana za zaštitu prava osoba s duševnim smetnjama.

Zdravstveni savjet će u narednom periodu, u skladu sa svojim nadležnostima, a u saradnji sa ustanovama primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, prema relevantnim institucijama odnosno donosiocima odluka u gradu i kantonu, inicirati aktivnosti na prevenciji i podizanju svijesti o bitnosti očuvanja mentalnog zdravlja građana.

Posebno se to odnosi na osiguranje neophodnih finansijskih sredstava kroz predstojeće rebalanse gradskog i kantonalnog budžeta za angažman nedostajućeg doktorskog kadra za potrebe Centra za mentalno zdravlje i povećanje broja specijalizacija za dodatno usavršavanje raspoloživog doktorskog kadra, istaknuto je na sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.