KO BIH VIŠE ODGOVARA

Pitali smo bh. političare o izborima u Turskoj: Ko je za, a ko protiv Erdoana

Dodik i Izetbegović ujedinjeni u podršci aktuelnom predsjedniku

Borenović, Stevandić i Cvitanović o izborima u Turskoj. Printscreen

Alen Bajramovic

17.5.2023

Izbori u Turskoj s velikom pažnjom prate se i u našoj zemlji. Čini se da građanima BiH, zbog emotivnih veza, značaja Turske po regionalnu stabilnost, ali i njene uloge u novom geopolitičkom poretku, nije svejedno ko će ovu prijateljsku zemlju voditi narednih godina.

Posebnu brigu pokazali su predsjednici SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, koji su se, ne čekajući da ih neko pita za stav, ujedinili u podršci Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan). Uoči prvog kruga izbora pozvali su birače porijeklom s Balkana da glasaju za aktuelnog predsjednika Turske.

Očuvanje mira

Dok Izetbegović ističe Erdoanovu “epohalnu ulogu” u uzdizanju Turske, njen utjecaj na cijeli muslimanski svijet, projekte u BiH, prijateljstvo s Bošnjacima i ispunjenje amaneta svog oca da pomaže Bošnjacima i BiH, Dodik se poziva na Erdoanovu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u regionu, poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH i njegov neutralan stav u odnosu prema narodima u BiH.

Slične stavove ima i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji za “Avaz” kaže da je skloniji ljudima koji “pokažu osobine državnika, suvereno vode svoju zemlju i nisu eksponenti tuđih političkih interesa”.

- Znam kad je bila neka anketa u Briselu, prije nekih godinu, da su rekli da je Erdoan evropskim liderima očitao lekciju o državničkom ponašanju. Doduše, tada je takve ocjene dobio i Orban, svi oni koji su pokazivali samostalnost u vođenju politike i zaštiti interesa svojih zemalja. Tako da bi to za mene bio neki ključni argument, a protivkandidata zaista ne poznajem dovoljno da bih o njemu rekao nešto loše - dodao je Stevandić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao nam je da nema baš lijepo mišljenje o autokratama i takvom načinu vladanja.

- Zato mislim da bi kandidat opozicije Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) možda bio bolji izbor. Ipak, građani Turske biraju, oni će najbolje procijeniti, pa se u njihovu odluku ne treba miješati - kazao nam je Cvitanović.

Rast investicija

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović naglašava da je izlaznost građana Turske velika te da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi, što u BiH nije slučaj.

- Treba poštovati volju birača. Za nas je najvažnije da izabrani zvaničnici Turske poštuju dejtonski ustavni okvir BiH. Osim uzajamnog poštovanja i prijateljstva, prioritet buduće saradnje trebaju biti ekonomija i podizanje našeg spoljnotrgovinskog bilansa na viši nivo. Koliko je meni poznato, BiH s Turskom ostvaruje ekonomsku razmjenu u nivou od nekih četiri odsto od ukupnog uvoza i izvoza BiH sa svijetom. Zato ekonomija i rast investicija trebaju biti naš imperativ - dodao je Borenović.

Oprezne izjave

Veći broj bh. političara oprezniji je u izjavama o ovoj temi. Generalni sekretar SDP-a Elvir Karajbić kazao nam je da uvijek ostaje suzdržan kada je riječ o izborima u drugim državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.