BIVŠI FEDERALNI MINISTAR

Ko je Denis Lasić, novi v.d. direktor Autocesta FBiH

Lasić je u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) od osnivanja stranke 1990. godine

Denis Lasić. Fena

A. O.

17.5.2023

Novi v.d. direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine je Denis Lasić, odlučeno je na današnjoj hitnoj sjednici Vlade FBiH.

Denis Lasić (HDZ) bivši je federalni ministar saobraćaja i komunikacija. On je rođen 1974. godine u Mostaru, gdje i danas živi sa suprugom Tinom s kojom ima četvero djece - Luku, Karlu, Petra i Laru. Diplomirao je na Prirodnoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a magistrirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Lasić je u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) od osnivanja stranke 1990. godine, a u periodu od 2005. do 2011. godine je bio predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar. Više od deset godina je radio kao profesor Matematike u Srednjoj ekonomskoj školi u Mostaru te kao asistent na Sveučilištu u Mostaru.

Političku karijeru počinje 2011. godine, kada je postavljen na poziciju predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Funkciju federalnog ministra prometa i komunikacija, koju obnaša i danas, preuzima 2015. godine. Lasić je bio i član Nadzornog odbora Bor banke, a danas je predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog športskog kluba „Zrinjski“.

Lasić i njegova supruga Tina u Mostaru imaju dva stana − jedan od 71 m2, vrijedan 100.000 KM i drugi veličine 139 m2 čija je vrijednost 250.000 KM. Lasić je korisnik i porodičnog imanja u mjestu Polog. Na površini od 42.108 kvadrata su bespravno izgrađeni kuća i pomoćni objekti te bazen i sportski tereni. Lasić za CIN nije rekao kolika je vrijednost ovog imanja, ali kaže kako to „nije ništa specijalno“.

U svom vlasništvu Lasić nema automobil, ali njegova supruga Tina posjeduje Hyundai Tucson u vrijednosti 20.000 KM. Iako se u javnosti pojavljivao vozeći luksuzni mercedes, što je potvrdio za CIN, Lasić ipak ističe da je ovo vozilo iznajmljivao nekoliko puta. On u bankama nema ni ušteđevine ni kredita.

Protiv Lasića se ne vode sudski i istražni postupci.

Podsjetimo, do sada je funkciju direktora Autocesta FBiH obavljao Elmedin Voloder, kojeg je na ovu poziciju imenovala Vlada FBiH, predvođena Fadilom Novalićem (SDA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.