BIT ĆE NABAVLJENE NOVE

Potrošene sve prve doze vakcina protiv HPV-a u Kantonu Sarajevo

U ovoj godini, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, ZZO KS je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM, kaže Vranić

HPV vakcina. Facebook

A. O.

17.5.2023

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prošle godine, prvi put u Bosni i Hercegovini, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Nabavljeno približno 1.700 doza ove vakcine i početkom ovog mjeseca potrošene su sve prve doze ove vakcine u KS.

Ministar Haris Vranić je, ovom prilikom, naglasio kako mu je drago da su naši građani, roditelji, djevojčice i djevojke prepoznali važnost imunizacije kao najefikasnije prevencije raka grlića maternice.

- U ovoj godini, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM za nabavku ovih vakcina. Bitno je naglasiti da se ovog puta nabavljaju devetovalentne vakcine, koje štite od devet tipova HPV virusa - najavio je ministar Vranić.

Sigurnim koracima - prevencijom, nabavkom vrijedne opreme i osiguravanjem kvalitetnog kadra, vraćamo zdravstveni sistem pacijentima, poručuju iz Ministarstva zdravstva KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.