SJEDNICA U SARAJEVU

Pročitajte sve odluke sa sjednice Vijeća ministara BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će Prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije

Sa sjednice. Avaz

FENA

18.5.2023

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju godišnjeg akcijskog plana u prilog paketu za energetsku potporu za zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Sporazum o financiranju godišnjeg akcijskog plana u prilog paketu za energetsku potporu za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, vrijedan 70 milijuna eura, u cijelosti financira Europska unija, s ciljem ublažavanja socioekonomskih posljedica energetske krize koja je izazvala rast cijena energije te za poticanje održivog gospodarstva na načelu niskih emisija ugljika i otpornosti na klimatske promjene.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će Prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Finansiranje razvojnih politika zdravstvenih sistema u BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu (programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenih sektora u Bosni i Hercegovini) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Osnovni cilj programa je potpora financiranju razvojne politike (DPF1) zdravstvenog sektora u iznosu 92,3 milijuna eura (ekvivalent 100 milijuna američkih dolara), a koji je ključni dio sveukupnog programa reforme radi dugoročne financijske održivosti zdravstvenog sustava u BiH i unapređenja kvalitete zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda.

Sredstva zajma će biti alocirana Federaciji Bosne i Hercegovine 55.380.000,00 eura i Republici Srpskoj 36.920.000,00 eura. Rok otplate zajma je 18 godine, uključujući pet godina grejs perioda.

Prijedlog sporazuma o zajmu bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora BiH.

Ratifikacija dodatka Sporazuma između BiH i Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Dodatka Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici.

Dodatak Sporazumu potpisali su 21. 3. 2023. godine u Zagrebu ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković. Njime se omogućava uvrštavanje mostova kod Gradiške i Svilaja u mostove na koje se odnose odredbe Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će Prijedlog odluke Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru ratifikacije.

Isplata neraspoređenih grant sredstava za izgradnju dionice Svilaj-Odžak na koridoru Vc

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, donijelo je Odluku o isplati neraspoređenih grant sredstava po Sporazumu o investicijskom grantu zaključenom između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke 27. 4. 2017. godine za projekt Koridor Vc "Izgradnja dionice autoceste Svilaj – Odžak“.

Ovom odlukom se odobrava isplata preostalih grant sredstava u iznosu od 3.314.746,34 eura konvertiranih u KM.

Prema Odluci, dio sredstava u iznosu od 1.432.753,58 eura, koji se odnosi na troškove izgradnje dijela autoceste od Svilaja do Odžaka, raspoređuje se provedbenom subjektu JP “Autoceste Federacije BiH”.

Dio sredstava u iznosu od 1.868.950,56 eura, koji se odnosi na troškove izgradnje prekograničnog mosta preko rijeke Save u Svilaju na sjevernoj granici s Hrvatskom, raspoređuje se Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kao provedbenom subjektu, a dio sredstava u iznosu od 13.042,20 eura, koji se odnosi na troškove izgradnje graničnog prijelaza Svilaj, raspoređuje se provedbenom subjektu Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Ukupna grant sredstva po ovom sporazumu iznose 20.757.726,52 eura, a do sada je isplaćeno 17.442.980,18 eura.

Donesen Pravilnik o izgledu policijske odore

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je Pravilnik o izgledu policijske odore, kojim se uređuje izgled odore policijskih službenika BiH, i to u pogledu njezinih sastavnih dijelova, boje, vrste materijala i količine te procedure u vezi s njezinim zaduživanjem, uvjetima za zamjenu i rokovima trajanja.

U Pravilniku, koji je koncipiran u osam poglavlja i tri aneksa, pobrojane su vrste i dijelovi odore, kao i okvirni opisi, a u aneksima su navedene tehničke karakteristike, vizualni prikazi, kao i količine za zaduženje i rokovi trajanja odore.

Informacija o korištenju sredstava tekuće pričuve u 2022. godini

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće pričuve za 2022. godinu te zadužilo predlagača, Ministarstvo financija i trezora BiH, da Informaciju dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

U Informaciji se navodi da su Zakonom o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu planirana sredstva pričuve u iznosu od 18.842.000 KM. Od toga je tijekom 2022. godine odobreno ukupno 18.699.672,00 KM, a realizirano 18.093.293,90 KM.

U okviru ostatka sredstava u iznosu od 748.706,10 KM nalaze se odobrena a nerealizirana sredstva u iznosu od 606.378,10 KM.

Među ostalim, Vijeće ministara BiH je iz sredstava tekuće pričuve odobrilo ukupno 3.050.000 KM za sanaciju posljedica potresa u Hercegovini, odnosno Stocu, Ljubinju i Berkovićima, te za pomoć obitelji poginule Elmire Spaho iz Stoca, 300.000 KM Crvenom križu BiH za pomoć Crvenom križu Ukrajine za lijekove i druge potrepštine, 300.000 KM za financiranje troškova održavanja sastanka Grupe konstituence zemalja u okviru Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu 15. i 16. rujna 2022. godine te 200.000 KM Košarkaškom savezu BiH za financiranje priprema reprezentativaca BiH i kupovinu avionskih karata za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima.

Korištenje tekuće pričuve na osnovi pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH za 2022. godine iznosi 360.000 KM.

Usvojena Informacija o realizaciji Akcionog plana za implementaciju komunikacijske strategije

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije BiH, usvojilo je Informaciju o realizaciji Akcijskog plana Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za implementaciju Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji za 2022. godinu.

Ukupni stupanj realizacije Akcijskog plana za 2022. godinu, izračunat na temelju podataka za 72 aktivnosti, o kojima su institucije izvijestile Direkciju za europske integracije, iznosi 80 posto. Izdavaštvo je imalo najveći postotak nerealiziranih aktivnosti (40 posto), a najčešći razlog za neispunjavanje planiranih aktivnosti bio je nedostatak financijskih sredstava.

Informacija o realiziranim aktivnostima u okviru izrade Programa integriranja BiH u EU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije BiH, usvojilo je Informaciju o realiziranim aktivnostima u okviru izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i upoznalo se sa Izvješćem o realiziranim aktivnostima u okviru izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Zadužene su sve nadležne institucije BiH i pozvane vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH da u najkraćem roku finaliziraju sve planirane aktivnosti na izradi Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Postizanje boljih rezultata u radu mehanizma koordinacije, uključujući izradu Programa integriranja BiH u Europsku uniju, jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija navela u Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, a ponovila prilikom preporučivanja dodjeljivanja statusa kandidata BiH.

Završna konferencija Regionalnog stambenog programa u Sarajevu

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i primilo na znanje Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (MLJPI BiH) o predstojećoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Završna konferencija Regionalnog stambenog programa“ koja će biti održana u Sarajevu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) BiH zaduženo je da formira i vodi ad hoc tijelo za pripremu konferencije, u čijem sastavu će biti predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH i Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Također, MLJPI BiH je zaduženo da nastavi koordinacijske aktivnosti sa predstavnicima zemalja regiona i partnerskim međunarodnim organizacijama u cilju uspješne implementacije aktivnosti na organizaciji Završne konferencije Regionalnog stambenog programa u Sarajevu, uključujući izradu zajedničkog Akcijskog plana i proračuna konferencije, koji će biti predložen međunarodnim organizacijama za finansiranje.

MLJPI BiH zaduženo je da najkasnije do 30. 9. 20023. godine obavijseti Vijeće ministara BiH o provedenim aktivnostima na pripremi konferencije, te da najkasnije u roku od 30 dana od održavanja konferencije informiše VMBiH o njenim rezultatima.

Imenovanja

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Upravnog odbora Uprave za neizravno oprezivanje BiH, imenovalo je Zorana Tegeltiju za novog direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH na mandat od četiri godine, počevši od 15. 6. 2023. godine. Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora UNO BiH Mire Džakule zbog isteka mandata. Rješenje o razrješenju stupa na snagu 14. 6. 2023. godine.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Sanjina Hadžiomerovića za v.d. zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, rukovodioca Sektora za podršku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.