U PS BIH

Promocija školskih pobjedničkih timova "Projekta građanin - Ja građanin"

Organizator programa je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS

Sa promocije. Fena

FENA

18.5.2023

Revijalna smotra CIVITAS školskog programa građanskog obrazovanja - obrazovanja za demokratiju i ljudska prava „Projekt građanin/Ja građanin“ održana je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

U programu Smotre promovirano je 36 školskih timova i više od 320 učenika - pobjednika „Projekta građanin/Ja građanin“ školskih takmičenja održanih u svih 10 kantona Federacije BiH, sedam regija Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i u Brčko distriktu BiH. Pobjednički timovi predstavljeni su u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

Organizator programa

Učenici iz cijele BiH predstavili su svoja rješenja različitih problema javne politike koja se, kako kažu, trebaju usvojiti i provoditi na lokalnoj i višim razinama vlasti.

Organizator programa je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS.

CIVITAS program menadžerica Ivana Kešić je izjavila Feni da je danas održana finalna revijalna smotra pobjednika, školskih timova koji su bili najuspješniji u praktičnoj nastavi „Projekta građanin/Ja građanin“.

- Ono što smo danas čuli jesu njihovi prijedlozi rješenja problema javne politike koje primjećuju u svojim zajednicama - kazala je Kešić.

Dodala je da ono što je važno napomenuti za Projekt građanin, je to da nije riječ o projektu, riječ je o praktičnoj nastavi građanskog obrazovanja, koje je redovan nastavni predmet u osnovnim i srednjim školama.

- Svake godine ovaj nastavni predmet i njegovu praktičnu nastavu, koja je dio zvaničnog nastavnog plana i programa, pohađa oko 30 hiljada učenika. Takmičenja koja proizilaze iz praktične nastave nisu obavezna, ali godišnje na njima učestvuje oko tri hiljade učenika koji su raspoređeni u timovima od od osam učenika i jednog nastavnika -mentora - navela je Kešić.

Prava i slobode

Kroz praktičnu nastavu učenici pokušavaju razumjeti da, da bi uživali prava i slobode i oni trebaju biti odgovorni građani koji će prvo zahtijevati ostvarivanje prava i sloboda, te sebe smatrati suodgovornim za zaštitu demokratskih vrijednosti u svojim zajednicama i za promociju mira i održivog razvoja.

Dodala je da oni u vlastima vide potencijalne partnere s kojima će razgovarati za one probleme koje su prepoznali i koje žele zajednički riješiti.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.