SAOPĆENJE

Pojačane kontrole fiskalnih obveznika na području KS

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS u toku 2022. godine na ove okolnosti izvršila je 545 inspekcijskih nadzora

Fiskalni račun. Printscreen

FENA

19.5.2023

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo podsjećaju još jednom sve fiskalne obveznike na području KS da će u predstojećim danima svi inspektori kantonalne tržišno-turističke inspekcije biti angažirani na cjelodnevnim pojačanim inspekcijskim nadzorima s ciljem sankcionisanja subjekata koji ne poštuju obavezu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

U postupku pojačanih kontrola izdavanja fiskalnih računa, kojima će biti obuhvaćeni ugostitelji, trgovine, apoteke, autopraonice, benzinske pumpe, pekare, te ostali subjekti koji posluju u oblastima uslužne, trgovačke i obrtničke djelatnosti, inspektori će provjeravati i posjedovanje odobrenja za rad nadležnog organa, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Iz navedenog razloga, iz KUIP-a skreću pažnju svim subjektima nadzora u Kantonu Sarajevo koji podliježu fiskalizaciji da poslovanje usklade s pozitivnim zakonskim propisima kako bi izbjegli stroge represivne mjere i novčane sankcije predviđene Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH koje za pravne subjekte iznose od 2.500 KM do 20.000 KM, za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 1.000 KM do 3.000 KM, a za poduzetnike od 3.000 KM do 10.000 KM.

Iz KUIP-a pozivaju i sve građane Kantona Sarajevo da pri svakoj kupovini ili dobijenoj usluzi zatraže fiskalni račun, te da uočena kršenja obavezno prijave nadležnim inspekcijskim organima u FBiH.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS u toku 2022. godine na ove okolnosti izvršila je 545 inspekcijskih nadzora, dok su zbog utvrđenih prekršaja u posmatranom periodu inspektori izdali 174 prekršajna naloga u novčanoj vrijednosti od 400.844 KM, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.