U SARAJEVU

Konaković se sastao s ambasadorom Irske za BiH

Farel je naglasio da će Irska nastaviti podržavati integracijski proces Bosne i Hercegovine kao i provedbu reformi na putu ka EU

Sa održanog sastanka. MVP BiH

A. O.

19.5.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je održao sastanak s ambasadorom Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani Adrianom Farelom (Farrellom).

Ministar Konaković je, naglašavajući dobre i prijateljske odnose dviju zemalja, izrazio zahvalnost za podršku koju je Irska pružila Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o dobivanju kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU. Informirao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, posebno se osvrnuvši na efikasnost rada Vijeća ministara BiH. Istakao je da je Vijeće ministara do sada učinilo značajne iskorake te da će nastaviti s reformskim procesom, prije svega kada je riječ o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. S obzirom na evropske integracije, ocijenio je da pred BiH stoje brojni izazovi, posebno kada je riječ o reformama u području ekonomije i zaštiti domaće proizvodnje.

Farel je naglasio da će Irska nastaviti podržavati integracijski proces Bosne i Hercegovine kao i provedbu reformi na putu ka EU. U tom smislu ponovio je da je Irska spremna svojim znanjem i iskustvom pomoći BiH na evropskom putu.

Sagovornici su naglasili značaj unaprijeđenja političkog dijaloga dvije zemlje kao i razmjene posjeta na visokom nivou.

Na sastanku se razgovaralo i o ugovornim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Irske, privrednoj saradnji, viznom režimu, migracijama te značaju dijaspore, kada je riječ o ulaganjima i promociji potencijala BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.