TRADICIJA

U Mostaru oldtimeri od BiH do Engleske i Njemačke

Više od 100 učesnika sa svojim ljubimcima na manifestaciji

Različiti učesnici. M. Smajkić

Meliha Smajkic

20.5.2023

Mostar je i ove godine, po 13.put , domaćin Međunarodnog skupa oldtimera. Tako je više od 100 automobila iz, čak, 11 država, danas na svojevrstan način izloženo ispred prostorija mostarskog kluba, koji je i član FIVA-e, krovne organizacije oldtimera u svijetu.

Učesnici zemlje regiona

Kako nam je kazao Zdravko Vidović, predsjednik Kluba, uz, tradicionalno, učesnike iz zemalja regiona, danas su s njima vlasnici oldtimera iz Mađarske, Njemačke, Italije, Engleske...

- Pripremili smo program „Dan otvorenih vrata“ kako bi svi građani Mostara, ali i šire imali priliku pogledati ove divne modele, ali i antikvitete koji su izloženi u našem Muzeju. Jer, mnogima je malo poznata činjenica da mi imamo i Muzej tehničke kulture i povijesti. Raduje nas da nam dolaze mladi i djeca koji uz automobile, motocikle i bicikle, mogu vidjeti kako je nekada izgledao telefon, pisaća mašina i slično - rekao nam je on.

Vlastite snage

I ove godine su se, rekao nam je, u organizaciji, praktično, oslonili na vlastite snage, budući da im podrška nadležnih izostaje.

- Usto što smo član FIVA-e, mi smo i partner UNESCO-a i imamo prijateljski odnos sa 120 klubova iz svih zemalja svijeta i svake godine smo gosti na skupu u Ženevi, kao jeidni iz ovog dijela Evrope. S druge strane imamo jako malu, skoro nikakvu podršku od naših nadležnih. Mi smo jedan mali, neobični klub gdje nas sve spaja ljubav prema oldtimerima i gdje nema mjesta ni za kakav nacionalizam, kako se ko zove i takve gluposti - iznio nam je Vidović.

Mostar je domaćin - Avaz
Mostar je domaćin - Avaz
Mostar je domaćin - Avaz
Mostar je domaćin - Avaz
Mostar je domaćin - Avaz

Među izloženim oldtimerima posebnu pažnju je privlačio Buick iz 1928.godine, engleski taksi, ali i brojni drugi modeli.

Učesnici ovog skupa će danas defilirati na potezu od Mostara, Počitelja i Čapljine, a sutra su u Čitluku, gdje će prisustvovati Danima općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.