AKCIJA START

Tužilaštvo intenziviralo istragu: Interpolove potjernice zbog Skya

Riječ je o akciji u kojoj je uhapšen i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Starog Grada, te još pet osoba

Akcija „Start“: Uhapšeno šest osoba. Printscreen

Miralem  Aščić

21.5.2023

Tužilaštvo BiH intenzivno radi na istrazi u predmetu "Start", koja se odnosi na više uhapšenih i osumnjičenih osoba povezanih sa Sky aplikacijom.

Pranje novca

Riječ je o, podsjećamo, uhapšenima Elmedinu Karišiku, vlasniku kompanije „Plaza“, Mehmedu Dediću, vlasniku firme "Arijans" Sarajevo, Seidu Hadžibajriću, Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Starog Grada, Emini Rogo i Almi Destanović, sekretarki Općine Stari Grad.

Tužilaštva KS i BiH ih terete za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Svi se nalaze u pritvoru

Evropski policijski ured Europol tvrdi da je Sky ECC razotkrio kokainski kartel u Bosni i Hercegovini, a akcija je rezultirala privođenjem sedmero osumnjičenih, od kojih je dvoje bilo na međunarodnim potjernicama.

"Avaz" otkriva da Interpol traga za dvije osobe koje pripadnici MUP-a KS nisu našli na njihovim adresama.

Radi se o Barbari Pekić, vlasnici firme „Golden Port“ Sarajevo, u čijem je vlasništvu elitni sarajevski restoran „Dos Hermanos“. Osim Pekić, na potjernici Intepola je i njen polubrat Sani el-Murda, sarajevski „biznismen“ koji živi na relaciji Beograd – Sarajevo.

Slaže mozaik

On je, prema informacijama "Avaza", u Beogradu, dok je Pekić advokatima javila da se nalazi u inozemstvu.

Tužilaštvo BiH, bez obzira na potjernicu, slaže mozaik kako bi se raskrinkalo ko je slao novac pripadnicima ove grupe, a koji su zatim ulagali u nekretnine u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.