NEOPHODNA REFORMA

Zakon u parlamentarnoj proceduri: Dok veliki "krote sunce", građani na čekanju

Na distributivnu mrežu FBiH priključeno je više od 730 solarnih elektrana

Dio solara u Hodovu kraj Stoca: Lideri u BiH. Printscreen

Meliha Smajkic

22.5.2023

Federalna vlada je na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Kao potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice (EZ), BiH ima obavezu da preuzme pravnu stečevinu EZ u svoje zakonodavstvo, između ostalog, i iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Kraj pogodovanja

- Navedena obaveza je podrazumijevala da se uradi reforma sistema poticaja, odnosno da se na jasniji i transparentniji način dodjeljuju poticaji kako malim tako i velikim proizvođačima iz obnovljivih izvora energije. Osim toga, potrebno je i omogućiti građanima da se na jednostavniji način uključe u dekarbonizaciju energetskog sektora - naveli su iz Vlade FBiH.

Tako bi usvajanje ovog zakona, između ostalog, označilo i kraj svojevrsnog pogodovanja velikim investitorima koji su razvili ogroman biznis sa solarnim elektranama.

Jer, uprkos činjenici da je solarni potencijal u BiH praktično neiskorišten i da je naša zemlja skoro nevidljiva na solarnoj mapi Evrope, u posljednje dvije godine vlada neviđeni interes za izgradnju solarnih elektrana u Federaciji BiH.

Prema posljednjim podacima Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), na distributivnu mrežu Federacije BiH priključeno je više od 730 solarnih elektrana, a broj zahtjeva za izdavanje dozvola konstantno raste.

Energija budućnosti

Zanimljivo je da je Hercegovačko-neretvanski kanton sa 2.300 sunčanih sati u godini najbogatiji solarnim potencijalima u BiH, a lider u korištenju tih resursa kroz proizvodnju solarnih panela je Stolac. Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, to objašnjava činjenicom da su još prije 10 godina krenuli u realizaciju tih projekata, za razliku od onih koji su te aktivnosti, kako kaže, otpočeli prije godinu.

- Dakle, ono što se smatralo riskiranjem i zauzimanjem prostora za nešto što je neizvjesno mi smo kroz rad naše uprave prepoznali da je energija budućnosti i bit ćemo dio toga sa svim benefitima koje Grad Stolac ima od tih projekata - kazao je Bošković.

Vlastita elektrana

Mostar će postati prvi grad u BiH koji će imati svoju solarnu elektranu koja će proizvoditi struju za potrebe grada. U toku je ishodovanje potrebnih dozvola za gradnju u mjestu Polog, a elektrana bi trebala imati snagu od 60 megavata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.