USVOJENA INICIJATIVA

Naša stranka: Obezbijeđen prostor za Muzej Holokausta

Aktivnosti u vezi s uspostavom Muzeja Holokausta u Bosni i Hercegovini od strane Kantona Sarajevo su u toku

Bet Talifa. Facebook

FENA

26.5.2023

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar jednoglasno je usvojena inicijativa Kluba vijećnika Naše stranke da se Bet Tefila (Kuća molitve), nekadašnja sinagoga u sarajevskom naselju Mejtaš, objekat koji je u vlasništvu Općine Centar, ustupi na korištenje Kantonu Sarajevo, s ciljem uspostave Muzeja Holokausta u Bosni i Hercegovini.

Inicijativu je iznijela vijećnica Aida Koluder-Agić koja tim povodom kaže:

“Aktivnosti u vezi s uspostavom Muzeja Holokausta u Bosni i Hercegovini od strane Kantona Sarajevo su u toku. Jedna od njih je i obezbjeđivanje prostora za tu namjenu. Uzimajući u obzir nesumnjiv interes da institucija od ovakvog kulturnog i istorijskog značaja bude locirana na području Općine Centar, istorijsku svrhu navedenog objekta, te potrebu njegove obnove i prezerviranja, ova inicijativa je više nego opravdana i vjerujem da će biti pozitivno ocijenjena od strane građana i građanki ne samo općine Centar nego i cijele BiH jer je ovo prvi muzej te vrste u našoj zemlji.”

Podsjećamo, formiranje Muzeja holokausta je bila skupštinska inicijativa samostalnog zastupnika Damira Nikšića koji je na tom projektu radio i u javnosti ga promovisao do kraja svog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo. U Našoj stranci je pronašao pouzdane saradnike koji su ovim činom, uz pomoć koalicionih partnera, započeli konačnu realizaciju te ideje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.