KOMENTAR DANA

Letjet će k'o fišeci

Novoj vlasti bit će neophodni ozbiljnost, puno rada i suzbijanje svih praksi koje su kod SDA prethodnih godina s lakoćom prolazile

Nakon imenovanja nove Vlade FBiH. Fena

Piše: Ema Maslo

3.5.2023

Iako je teško očekivati da neko može biti gori od SDA, pred strankama trojke težak je izazov u početku oporavka bosanskohercegovačkog društva od sunovrata u koji su nas Bakir i kompanija vodili prethodnih 30 godina, a pri tome mnogo je skeptičnih koji su izgubili povjerenje u bh. političare.

Decenije vladavine SDA, obilježene korupcijom, bahaćenjem i bogaćenjem pojedinaca bliskih dinastiji, egzodusom mladih iz zemlje, zaoštravanjem odnosa sa susjedima, neuspjelim revizijama, kupovinama diploma, zarađivanjem na neispravnim respiratorima na kojima su se “liječili” pacijenti, antizapadnom retorikom, završene su u petak formiranjem Vlade FBiH i konačnim odlaskom ove stranke u opoziciju.

Šta građani BiH mogu očekivati od SDP-a, NiP-a i Naše stranke? Njihove pristalice slave, vjeruju im, slave i oni koji su jedva dočekali odlazak SDA s vlasti, a nisu mnogo vezani za programe trojke. Apolitični građani nadaju se da će dočekati „bolje sutra“. Mnogo je i onih koji smatraju da neće biti ništa bolji od prethodnika.

No, za sve bi trebala biti umirujuća jedna činjenica – to što su i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) pokazali da su snažno uključeni u cijeli proces.

Odigrali su veliku ulogu u formiranju Vijeća ministara BiH te Vlade FBiH s jasnim porukama – euroatlantski put BiH, demokratski razvoj društva, zadržavanje mladih, investicije. Lidere koji su sada na vlasti pozivaju da se fokusiraju na ključne izazove i da konačno započnu reformski proces, bez korupcije, kriminala, štimanja... Za dostizanje tog stanja bit će neophodni ozbiljnost, puno rada i suzbijanje svih praksi koje su kod SDA prethodnih godina s lakoćom prolazile.

Građani će ih gledati, međunarodna zajednica nadzirati, objektivni mediji pratiti... Dino Konaković obećao je da će “letjeti k'o fišek” svi oni iz njihovih redova koji se dokažu u kriminalu i korupciji. Građanima obećanja više ne trebaju, samo ozbiljnost i iskrenost da neko radi u njihovom interesu i da mogu povući ovo društvo iz blata koje je vladalo prethodnih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.