PRENOSIMO

Ivo Komšić: SDA izdala Ameriku, Dodik radikalizira Bošnjake, Čović otpilio Dodika

Šmit je izlobirao pregovaračke procese u Briselu, ne bh. političari, kaže Komšić

Ivo Komšić. Face

E. T. / Face tv

27.5.2023

Profesor Ivo Komšić gostovao je sinoć na Face televiziji. GOvorio je o brojnim temama a naročito o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

- Američka strategija u BiH zahtijeva jako partnerstvo Bošnjaka i Hrvata, kako bi se borili protiv srpskog secesionizma. U BiH mora pobijediti euroatlantska strategija. Srpska politika u RS-u se vratila na Karadžićevu RS, zločinačku (...).

Šmit je izlobirao pregovaračke procese u Briselu, ne bh. političari. Dodik nema moć da uništi državu. Hoće da radikalizira Bošnjake. Schmidt donosi sumnjive odluke - rekao je Komšić. 

Kaže ovdje niko neće koristiti oružje. 

- Završeno je to. Kad narod dovedete u kolektivnu paranoju, onda su ti prve komšije neprijatelji. To je opasna politika. Ide se na političke pritiske. 

Svjetska geopolitika se malo drugačije razmjestila u odnosu na dosadašnje stanje. Imamo tri jasne geopolitike: euroatlantska; rusko-srpski svet; euroazijska geopolitika, koja je zasnovana na ideji pravoslavnog i islamskog svijeta i zato je Balkan u njenoj zoni interesa. 

Svaka geopolitika želi da formira svoju zonu moći. Strategija rusko-srpskog sveta može se uklopiti u euroazijsku. Naši problemi nastaju, jer su sve tri strategije u sukobu. Nakon preslagivanja u svijetu, zemlje NATO-a i EU imaju jasnu politiku i traže od HDZ-a da slijede put euroatlantskih integracija i to vrlo ozbiljno. Čović se distancirao od Dodika. To je zbog pritiska. Imamo i bošnjačku politiku koja je razdijeljena! I SDA je promijenila svoju politiku; nikada nije bila protiv Amerike i EU.

Sad vode kampanju protiv Evrope, žele se distancirati od SAD-a i EU - smatra Komšić.  

CIjeli intervju pogledajte u videoprilogu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.