IZ CIJELE EVROPE

Sedmica nauke na Neretvi okupila 70-ak naučnika i istraživača iz BiH i Evrope

Dalje su napomenuli da su gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata, njih 24

Naučnici na Neretvi. Fena

FENA

30.5.2023

Sedmica nauke na Neretvi počela je danas u mjestu Ulog i trajat će do 7. juna, a okupila je tim od 70-ak naučnika i istraživača iz BiH i Evrope, koji će sakupljati podatke o ovom jedinstvenom riječnom području s ciljem njegove zaštite.

Naučnicima i istraživačima pridružit će se i umjetnici, aktivisti te brojne novinarske ekipe iz BiH i Evrope, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Dalje su napomenuli da su gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata, njih 24.

''Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sistem bio bi u potpunosti uništen. Naš cilj je da ovo područje sačuvamo za buduće generacije'', poručili su u saopćenju.

Sedmica nauke 2023. nastavak je istraživanja koja su realizirana prošle godine na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak više od 1300 vrsta.

''Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za nauku, od kojih je jedna službeno potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Analizirani fizičko-hemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta'', pojasnili su organizatori.

U okviru kampanje ''Sačuvajmo plavo srce Evrope'', Sedmica nauke je realizirana i 2021. godine na rijeci Vjosi u Albaniji, koja je početkom ove godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prva divlja rijeka u Evropi koja je nacionalni park cijelim svojim tokom.

''Ovaj najviši stepen zaštite Vjose je jedan od rezultata istraživanja čiji su podaci bili glavni argumenti za njenu zaštitu, što je i cilj Sedmice nauke na Neretvi'', naglašeno je.

Inače, Centar za životnu sredinu podnio je inicijativu za zaštitu gornjeg toka rijeke Neretve.

''Urađena je studija zaštite i očekujemo od nadležnog ministarstva da se ovo visokovrijedno prirodno područje proglasi zaštićenim staništem'', zaključeno je u saopćenju.

Sedmica nauke održava se u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu s međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur, a u sklopu kampanje ''Sačuvajmo plavo srce Evrope''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.