BIO TURSKI MVP

"Avazov" vremeplov: Kako je Ahmet Davutolu govorio 2012. o putu BiH ka NATO-u

Na svakom sastanku Vijeća NATO-a Turska postavlja pitanje Bosne kao i drugih prijateljskih zemalja iz balkanskog regiona, rekao je on

Ahmet Davutolu. Twitter

S. S.

31.5.2023

Ahmet Davutolu (Davutoglu) je turski političar i bivši premijer te zemlje. 

U razdoblju od 2009. do 2014. godine obnašao je funkciju šefa turske diplomatije. Za vrijeme svog mandata kao ministra vanjskih poslova Turske dao je eksluzivni intervju za "Dnevni avaz".

Tekst objavljen u našem listu objavljen 1. oktobra 2012. godine donosimo u nastavku.

- Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu (Davutoglu) izjavio je za „Dnevni avaz“ da je politička kriza u BiH dovela do toga da naša zemlja propusti još jednu šansu za pokretanje Akcionog plana za članstvo, koji joj je ranije uvjetno odobren. 

Postoji podrška

- U biti, stvari su se pozitivno promijenile zahvaljujući, kao što znate, i našem insistiranju otprije tri godine, posebno u 2009. i 2010. godini. Bila je veoma pozitivna atmosfera i jasna odluka da će MAP status biti dodijeljen BiH poslije određenih proceduralnih pitanja.

Ali, nažalost, ja moram da kažem ovo, zbog vladine i političke krize u Bosni i Hercegovini nije bilo odgovarajućeg progresa - konstatirao je Davutolu sa žaljenjem.

No, ministar vanjskih poslova Turske nije izgubio nadu da je BiH propustila posljednji voz priključenja za NATO u dogledno vrijeme. 

- Ali ja još nisam pesimista. Na svakom sastanku Vijeća NATO-a Turska postavlja pitanje Bosne kao i drugih prijateljskih zemalja iz balkanskog regiona. Iz nekoliko zemalja regiona postoji velika podrška oko toga. Prije tri godine podrška nije bila tolika, a trenutno je imamo i sada je do bosanske strane da  uradi određene poslove. 

Naravno, sve strane u BiH trebaju raditi zajedno da se ispune  potrebni uvjeti - rekao je Davutolu za „Avaz“ u Njujorku neposredno prije polijetanja za Ankaru.

Šutnja o Dodiku

Davutolu, koji se u Njujorku sastao s predstavnicima svjetskih sila, od američke državne tajnice Hilari Klinton (Hillary Clinton), do ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, s kojima je u Njujorku razgovarao u četiri oka, ipak nije želio ponaosob uprijeti prstom u Milorada Dodika.


Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 1. oktobra 2012. godine. Avaz

A upravo predsjednika RS analitičari direktno optužuju za posljednje kašnjenje BiH u vezi s članstvom u NATO. Dodik je tako „odigrao“ u korist Moskve i Beograda, koji Sjevernoatlantski vojni savez žele zaustaviti barem na granicama Srbije, a da nije na vrijeme zaustavljen ni u Briselu ni u Vašingtonu.

- Ako išta kažem... Svi će razumjeti... - ostao je nedorečen Davutolu kada je riječ o Dodikovom protivljenju ispunjavanju uvjeta za NATO.

Osim ponovljenih riječi kako je službena Ankara kao rijetko kad ranije politički uz Bosnu i Hercegovinu, službeno Sarajevo nikako da profitira od podrške zemlje koja je 15. vodeća svjetska ekonomija.

Uostalom, to se pokazalo ovih dana, tokom boravka najviše delegacije Turske u Njujorku na 67. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, gdje je o ekonomskoj situaciji u BiH malo ko govorio, uključujući i tradicionalne bosanske prijatelje.

Lekcije se moraju poštovati

Šef turske diplomatije Ahmed Davutolu, koji je predvodio državnu delegaciju u UN-u, i ovaj put bio je spreman barem nakratko govoriti za naše novine, iznova je bio pun prijatne odanosti koju je želio pokazati prema Bosni, uz sve daljnje suosjećanje prema bosanskom stradanju i ponovo je spomenuo kako se „lekcije iz Srebrenice moraju poštovati“.

To je iznova vezao i za situaciju u Siriji. No, o ekonomskim mogućnostima ulaganja u BiH i dalje premalo ili nikako konkretno ne govori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.