U 11:30 SATI

Konačna presuda Miloševićevim krvnicima Stanišicu i Simatoviću: Ovo su sudije koje će izreći kaznu

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u UZP-u

Ovo će biti konačna presuda na koju neće postojati mogućnost žalbe. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas će izreći konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Izricanje presude počinje u 11:30 sati, a donijet će je sudije Graciela Gati Santana (Gatti), Li Mutoga (Lee G. Muthoga), Aminata Luis Runeni Ngum (Aminatta Lois Runeni N’gum), Jusuf Aksar (Yusuf), te Klaudija Hofer (Claudia Hoefer). Ovo će biti konačna presuda na koju neće postojati mogućnost žalbe.

Terete se da su učestvovali i udruženom zločinačkom poduhvatu

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Mehanizam je u junu 2021., nakon obnovljenog postupka, donio prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH. 

Etnički čista teritorija

Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužilac Mehanizma, rekao je da su Stanišić i Simatović imali plan da kreiraju etničko čistu teritoriju i da će presuda biti vrlo bitan trenutak za Sud.

- Mi smatramo da zbog svojih položaja u državnoj bezbjednosti Stanišić i Simatović su bili svjesni postojanja udruženog zločinačkog poduhvata. Oni su imali taj plan da bi kreirali etničko čistu teritoriju u srpskim krajevima i zato je to vrlo bitan predmet - rekao je Bramerc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.