UZ NAREDBU SUDA

U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci osoba

Prema dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o tijelima žrtava bošnjačke nacionalnosti

Sa lica mjesta. Tužilaštvo BiH

A. O.

31.5.2023

Stručni saradnik iz Specijalnog odjela za ratne zločine, prema nalogu postupajućeg tužitelja i uz naredbu Suda BiH, koordinirao je proces ekshumacije na lokalitetu mezarje Greblo-Konjević Polje u općini Bratunac.

Na navedenoj lokaciji, urađeno je ekshumiranje posmrtnih ostataka iz četiri neobilježena grobna mjesta, kako bi bili uzeti uzorci, za utvrđivanje identiteta osoba putem DNK analize.

U tri grobna mjesta pronađeni su posmrtni ostaci iz kojih su uzeti koštani uzorci, a identitet osoba kojima pripadaju, bit će utvrđen u daljem procesu.


Sa lica mjesta. Tužilaštvo BiH

Prema dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o tijelima žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su stradale od posljedica granatiranja, u jesen 1992. godine.

U procesu ekshumacije sudjelovali su ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), stručno osoblje Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), predstavnici Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski djelatnici MUP-a RS, PU Zvornik i PS Bratunac, koji su osiguravali lokaciju i pružali krim-tehničku podršku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.