POTPISAN MEMORANDUM

Djeci bez pratnje koja se nalaze izvan privremenih prihvatnih centara bit će pružena adekvatnija podrška

Save the Children je primjer dobre saradnje institucija, javnih ustanova i međunarodnih organizacija, kazao je Delić

Sa potpisivanja. Služba za protokol i press KS

A. O.

1.6.2023

Čelnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo i organizacije Save the Children potpisali su danas Memorandum o saradnji.

Cilj ove saradnje je osigurati potrebnu podršku djeci bez pratnje koja se nalaze izvan privremenih prihvatnih centara u Kantonu Sarajevo. Saradnja uključuje i podršku mobilnom timu Kantonalnog centra za socijalni rad, kako bi se povećali njegovi kapaciteti i stvorili uslovi da se proširi podrška djeci u riziku.

- Smatram da je u svakom segmentu značajna pomoć i saradnja s organizacijom Save the Children, imajući u vidu nove izazove s kojima se susrećemo. Kada je riječ o migracijama, a posebno o djeci bez roditeljskog staranja, u nekim momentima kao društvo nismo bili spremni da adekvatno odgovorimo. Zbog toga je svaki vid pomoći, i finansijski i organizacijski, od velikog značaja, kako Ministarstvu, tako i u centrima za socijalni rad koji se susreću sa svim ovim problemima. To se posebno odnosi na Kantonalni centar za socijalni rad, koji uprkos nedostatku kadra odgovorno i savjesno radi svoj posao - izjavila je ministrica Enda Pavić-Pečenković, povodom potpisivanja Memoranduma.

Ova saradnja omogućava da mobilni tim Kantonalnog centra za socijalni rad svojim radom na terenu osigurava djeci bez pratnje tačne, pouzdane, pravovremene informacije o pravnom statusu, dostupnim zakonskim mogućnostima i uslugama (medicinsko zbrinjavanje, psihosocijalna podrška, hrana, neprehrambeni artikli, smještaj...). Poseban naglasak stavljen je na identifikaciju djece bez pratnje i registraciju u nadležnim institucijama.

- Save the Children je primjer dobre saradnje institucija, javnih ustanova i međunarodnih organizacija. Svaka pomoć je od izuzetnog značaja, imajući u vidu da su sredstva koja se izdvajaju za potrebe socijalno ugroženih kategorija društva nedovoljna. Finansijska podrška za potrebe mobilnog tima nam je veoma bitna, imajući u vidu da zaposleni u mobilnom timu socijalnih službi obavljaju izuzetno odgovoran i savjestan posao. Mi u zadnje vrijeme imamo porast trgovine ljudima, a mobilni tim je direktno na terenu, među najugroženijim kategorijama društva. Kolege iz mobilnog tima prepoznaju moguće slučajeve trgovine ljudima i dostavljaju informacije, ne samo Centru za socijalni rad, nego i drugim institucijama, koje djeluju na osnovu tih informacija - naveo je direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Mahir Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.