IAKO JE BILO NAJAVLJENO

Nema dogovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNK

Predstavnici sindikata tražili su dodatno vrijeme da se te stvari usaglase

Rašid Hadžović. Fena

FENA

2.6.2023

Iako je jutros bilo najavljeno, ipak nije došlo do potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović u izjavi za medije je kazao da je na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen Prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za srednje obrazovanje.

Predstavnici sindikata tražili dodatno vrijeme

- Predstavnici sindikata tražili su dodatno vrijeme da se te stvari usaglase. Nadam se da će se to u narednom periodu brzo riješiti i da će se i ovaj 16. Kolektivni ugovor brzo potpisati. Imali smo najbolju namjeru da i ovaj Kolektivni ugovor uspješno privedemo kraju i da novoj Vladi ostavimo fin početak, kojega mi nismo imali. Vidjet ćemo šta će se u narednom periodu događati – rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić Feni je pojasnio kako je ponuda Vlade bila da nastavnom osoblju ide povećanje dva puta po pet posto, spremačicama i domarima 13 posto, a nenastavnom osoblju, odnosno pedagozima, tajnicama i računovođama, od 5 do 7 posto.

Izvršeno anketiranje

- Izvršili smo anketiranje članstva i većina je za to da tražimo svima 10 posto, odnosno da ne pristajemo na to da jedni dobiju pet, a drugi deset posto. Takav je stav članova i mi poštujemo odluku našega članstva – podvukao je on.

Dodao je da se sve događalo brzo, ali su se, kako kaže, čuli s premijerom i ministrom.

- Rekli smo im svoj stav. Ministar je iznenađen i kaže da oni ostaju pri svome. Vidjet ćemo šta će donijeti iduće sedmice. Idući koraci zavise od toga kako će se odvijati situacija – zaključio je Milić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.