SKY POKAZAO

BiH jedna od ključnih zemalja na krijumčarskim rutama: Trgovina oružjem "dobro uigran posao"

Krijumčarenje oružja obično je povezano s krijumčarenjem droge, a najfrekventnije rute pružaju se kroz poznata žarišta organiziranog kriminala

Kriminalci koriste čamce i splavove. Printscreen

Alen Bajramovic

6.6.2023

Građani BiH su naoružani do zuba, pokazuju izvještaji međunarodnih organizacija, ali i domaćih institucija.

Stotine hiljada

Uz blizu 350.000 uredno prijavljenog, posebno zabrinjavaju stotine hiljada komada nelegalnog naoružanja, ali i upozorenja da je naša zemlja u epicentru međunarodne trgovine oružjem.

BiH je posljednjih nekoliko decenija postala poznata kao zemlja porijekla krijumčarenog naoružanja, ali i kao zemlja tranzita, upozoravaju iz Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog kriminala (GI-TOC).

- Nedavne međunarodne policijske akcije, zahvaljujući podacima dekriptovanih poruka aplikacije Sky, pokazale su da je trgovina oružjem „dobro uigran posao“, s obilježjima organiziranog transnacionalnog kriminala, s BiH kao jednom od ključnih tranzitnih zemalja za krijumčarenje – kazala nam je Anesa Agović, koordinatorica GI-TOC-a za BiH.

Poznata žarišta

Prema podacima Globalne inicijative, krijumčarenje oružja obično je povezano s krijumčarenjem droge, a najfrekventnije rute pružaju se kroz poznata žarišta organiziranog kriminala.

- Kroz glavne autoputeve i granične prijelaze, naprimjer, gdje se koriste plombirani kamioni. Ponekad se koristi manje prohodan teren, poput šumskih puteva duž granice Crne Gore te Trebinja i Bileće u BiH, ili upotrebom splavova i čamaca u regionu Bijeljine ili Distrikta Brčko, ili šumskih staza oko Čapljine, Ljubuškog ili Gruda – dodala je Agović.

Strah od sukoba

Posjedovanje oružja, na neki način, dio je tradicije, ali i težak teret iz ratne prošlosti. Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić upozorava i na još jedan, možda i najvažniji, razlog zbog kojeg građani žele imati oružje.

- Od 2001. godine ukazujemo na to da su osnovni motivi držanja ilegalnog oružja strah od novog sukoba i nepovjerenje u sigurnosne institucije. Međutim, šta je iko u regionu uradio da ta dva motiva eliminira?! Ništa – istakao je Kržalić.

Kupci su uglavnom organizirane kriminalne grupe iz država EU, a u nekim slučajevima i iz pojedinih afričkih država, te zona sukoba u Aziji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.