ODRŽAN SASTANAK

Tim za prevenciju korupcije Vlade TK: Sve provjerene diplome validne

lzvršena je provjera 385 diploma izabranih zvaničnika i državnih službenika u organima Tuzlanskog kantona

Sa održanog sastanka. Vlada TK

H. J. I.

6.6.2023

Fokus rada Tima za prevenciju korupcije Vlade Tuzlanskog kantona u periodu januar 2022. - maj 2023. bio je na provjeri vjerodostojnosti diploma uposlenika u kantonalnim institucijama. lzvršena je provjera 385 diploma izabranih zvaničnika i državnih službenika u organima Tuzlanskog kantona. Od toga 370 diploma je s univerziteta u Bosni i Hercegovini dok je 15 diploma s univerziteta van Bosne i Hercegovine.  

Ostalo još nekoliko diploma iz inozemstva za provjeru

- Ostalo je nekoliko diploma za provjere za inozemstvo, a ovo sve što je zaposleno u prethodnom periodu nisu pronadeni nedostaci - navodi Miralem Halilović, predsjednik Tima za prevenciju korupcije.

Vlada je donijela jednu preventivnu mjeru da svako novo zapošljavanje u budućem periodu u institucijama TK mora proći proces provjere diploma, tako da bi se izbjegli buduća skupa rješenja retroaktivnih provjera diploma.

Kako je rečeno, sve institucije u TK nisu uključene u sistem borbe protiv korupcije s obzirom na to da je od 180 institucija njih 105 dostavilo izvještaje o realizaciji akcionog plana za borbu protiv korupcije.

U roku od 60 dana dostaviti izvještaj

- S tim u vezi Vlada je danas zauzela stav i dalju opredijeljenost u sistemu borbe protiv korupcije tako da je danas uz zaključak Vlade premijer uputio jedno cirkularno pismo svim institucijama, koje su obavezne da u narednom periodu u roku od 60 dana dostave svoje izvještaje, kako bi se načelno u svim institucijama moglo pristupiti onim generalnim ciljevima koje su postavljene u Strategiji za borbu protiv korupcije - istakao je Halilović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.