"AVAZ" NA LICU MJESTA

Počeo sastanak Satlera i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo

Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu

Tokom sastanka  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Piše: Eldar Abaz

12.6.2023

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) sastao se sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH nakon preuzimanja dužnosti, sastanaka sa članovima Vijeća ministara BiH, posjeta Zeničko-dobojskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom kantonu, te posjete Banjoj Luci, sastanak ambasadora Satlera sa vlastima Kantona Sarajevo je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU evropskom putu BiH.

Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ambasador Satler se sastao s predstavnicima i zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo na čelu s predsjedavajućim Skupštine Elvedinom Okerićem i članovima Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Nihadom Ukom, ali i održati politički dijalog tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

U prostorijama zgrade Vlade Kantona Sarajevo medijima će se obratiti Elvedin Okerić, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, te Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.