PORUKE

Delegacija Vlade KS razgovarala sa Satlerom: EU će ostati lojalni partner u borbi protiv koronavirusa

Jedna od tema bila i pitanje podrške finansiranju rada institucija kulture u KS od državnog značaja

L. M. / Avaz.ba

Sastanak sa Satlerom

Foto: Avaz / press Kantona Sarajevo


Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, skupa sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Farukom Kapidžićem, ministrom kulture i sporta Kenanom Alikadićem i ministrom finansija Jasminom Halebićem, održao je danas radno-konsultativni sastanak sa ambasadorom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, njegovom ekselencijom, Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Ovom prilikom, premijer je naglasio da je građanima podrška Evropske unije značila puno kako kroz direktnu materijalnu pomoć u nabavci neophodne medicinske i zaštitne opreme, isto tako i u davanju moralne podrške u ovim teškim trenucima.

Ambasador Satler je naglasio da je Evropska unija bila, i ostat će lojalni partner kako Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Kantona Sarajevo, kao najveći donator zemlje u borbi protiv koronavirusa.

Zaštita okoliša

Tokom sastanka razgovaralo se o nekoliko važnih tema za građane Kantona Sarajevo, prije svega, o pitanjima zaštite okoliša. Konstatovano je da je unapređenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo pitanje koje će zahtijevati vrlo intenzivan zajednički angažman Evropske unije i vlasti Kantona u narednom periodu.

Najavljena je i konferencija kasnije ove godine na tu temu, u kojoj su vlasti Kantona Sarajevo pozvane da uzmu učešće.

Premijer Nenadić je dao podršku organiziranju ove konferencije, te je tom prilikom naglasio da je Kanton Sarajevo, kao najveće industrijsko središte u BiH, jedan od onih koji imaju najviše problema sa zagađenošću zraka i u interesu je svih građana Kantona Sarajevo strateško rješavanje ovog pitanja.

S tim u vezi je također i Studija o ventilacionim koridorima završena prošle godine, ali je nju, kako je naglasio ministar Kapidžić, najteže operativno provesti, a što ovo Ministarstvo i Vlada svakako planiraju uraditi u narednom periodu.

Po riječima ministra Kapidžića, podjednako važno pitanje jeste zamjena čvrstog goriva koje koriste industrija i domaćinstva u KS, a od značajnog je uticaja na zaštitu okoliša i zagađenje zraka.

Ministar Halebić je istakao kako je bilateralna saradnja u oblasti zaštite okoliša bitna, a Kanton već ima dobru saradnju sa Švedskom i Švicarskom u ovoj oblasti.

Finansijska pomoć institucijama kulture u Kantonu Sarajevo

Drugo važno pitanje o kojem se razgovaralo tokom sastanka jeste pitanje podrške finansiranju rada institucija kulture u Kantonu Sarajevo, a posebno onih koji funkcioniraju na državnom nivou.

Premijer i resorni ministar podsjetili su na inicijativu koju su pokrenuli prema Vijeću ministara BiH da im se odobri privremena upravljačka uloga nad institucijama kulture na nivou BiH. Kanton Sarajevo je spreman da finansira ove institucije i u većem kapacitetu. Trenutno se izdvaja 773 hiljade KM, a u slučaju da se dobije saglasnost Vijeća ministara spremni su izdvajati i dodatnih milion i po, te povećati finansiranje ovih institucija.

Otvoreno se razgovaralo o brojnim preprekama koje stoje na ovom putu, te je ambasador Satler najavio da će narednih dana obaviti razgovore s Vijećem ministara.

Borba protiv korupcije u Kantonu Sarajevo

Razgovarano je i o pitanjima borbe protiv korupcije u KS, a premijer Nenadić je, ovim povodom, potcrtao šta je Vlada KS u svom dosadašnjem radu konkretno poduzela s ciljem davanja podrške Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, i to kroz proširenje budžeta i upošljavanje 10 osoba, što je bio zahtjev šefa Erduana Kafedžića.

Vlada KS je također zatražila da se preispitaju određeni propisi iz oblasti borbe protiv korupcije s ciljem jačanja ustavno-pravne uloge Ureda i propisa koji se donose na planu borbe protiv korupcije.

Vlada Kantona Sarajevo je zajedno sa Gradom učinila napore da Evropska unija uskoro otvori Info-centar na atraktivnom mjestu u srcu grada u zgradi kod Vječne vatre, gdje će građani moći dobiti informacije o programima i aktivnostima Evropske unije u BiH.  Velika je čast ovom premijeru i Vladi da u njegovom mandatu Evropska unija dobije ovaj važan prostor. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na