KARADŽIĆEV ADVOKAT

Petronijević prvi put nakon ukidanja zabrane stigao u Banju Luku

Ne mogu da shvatim da oni ne mogu da shvate da Srbe ne mogu da razdvoje, rekao je

Goran Petronijević. RTRS

S. S. / RTRS

13.6.2023

Srbijanski advokat Goran Petronijević rekao je za RTRS da je namjera onih koji uvode zabrane ulaska u BiH da na svaki mogući način razdvoje srpski nacionalni korpus.

- Ne mogu da shvatim da oni ne mogu da shvate da Srbe ne mogu da razdvoje. To je jedan aksiom... Uvoditi zabrane mogu samo ljudi koji ne misle dobro BiH. Oni koji to rade, oni su ti koji razbijaju BiH, a ne oni koji se bore za dejtonsku BiH. To je zamjena teza, rekao je Petronijević koji je došao u Banju Luku prvi put nakon ukidanja zabrane ulaska u BiH, kako bi prisustvovao svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Rusije.

- Zabrana ulaska bila neodgovorna djelatnost neodgovornih pojedinaca, uz asistenciju pojedinih stranih obavještajnih službi koje ne shvataju šta na taj način mogu da urade - kazao je on.

Podsjetimo, srbijanski advokat Goran Petronijević je predsjednik Upravnog odbora Fonda „Ruska humanitarna misija“ sa kojim su vlasti u entiteta RS potpisale Memorandum o saradnji. Njemu je početkom marta 2022. godine OSA zabranila ulazak u BiH označivši ga osobom koja predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH, a skidanje sa takozvane bh. crne liste uslijedilo je prošlog mjeseca.

Goran Petronijević je najprije do 2001. godine bio sudija, a njegov prelazak u advokate dogodio se nakon promjene režima u Srbiji 2000. godine.

Bio je posmatrač referenduma u Ukrajini na Krimu. U Hagu je zastupao Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen optužbi.

Bio je član advokatskog tima ratnog zločinca Radovana Karadžića, bio je jedan od organizatora anti NATO protesta u Nišu, ali i branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije optuženog da je, uz pomoć ruskih obavještajaca, pokušao da izvrši državni udar u Crnoj Gori kako bi spriječio ulazak te zemlje u NATO.

Bratislav Dikić je, prema pisanju podgoričkih medija, otkazao je punomoć advokatu Petronijeviću, jer je želio da prizna krivicu, ali mu je njegov branilac – zabranio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.