ODRŽANA SJEDNICA

Zovko: Dok pomažemo Ukrajini sa solidarnošću, ruska javna diplomacija donosi uništenje i smrt

Saradnjom s našim partnerima istomišljenicima i međunarodnim organizacijama, moramo ubrzati proces oporavka i pružiti potrebnu pomoć, rekla je Zovko

Zovko tokom obraćanja. EPP

A. O.

13.6.2023

Zastupnici Evropskog parlamenta danas su u Strasbourgu raspravljali o humanitarnim i ekološkim posljedicama uništenja brane u Novoj Kakhovki te o obnovi i integraciji Ukrajine u euroatlantsku zajednicu. Evropski parlament će također glasati o rezoluciji o obnovi Ukrajine u četvrtak.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko istaknula je da potpora i predanost Evropske unije neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine ne jenjava ni 475. dana od početka ruske agresije. 

- Kontinuirani intenzitet ovog sukoba podsjeća nas na izazove s kojima se Ukrajina i njezin narod suočavaju svakodnevno. Osuđujem rusko uništenje brane Nova Kakhovka, koje je raselilo stotine tisuća civila, izazvalo humanitarnu krizu i ugrozilo nuklearnu elektranu Zaporožje - izjavila je Zovko, dodajući da taj čin ne samo da predstavlja kršenje međunarodnog prava, već je također izazvao ekološku katastrofu koja će imati dugoročne posljedice u regiji.

Zovko je isto tako pozdravila i brzu aktivaciju Mehanizma civilne zaštite EU-a u pogođenim regijama. 

- Mehanizam civilne zaštite aktivan je diljem svijeta i služi kao pravi ambasador europskih vrijednosti. Dok mi pomažemo sa solidarnošću, ruska javna diplomacija donosi uništenje i smrt - istaknula je, dodajući da je veličina ove katastrofe jasan podsjetnik o hitnoj potrebi pomoći Ukrajini u obnovi njezine kritične infrastrukture. 

- Iako Evropska unija već značajno doprinosi daljnjoj otpornosti Ukrajine, očito je da će u budućnosti biti potrebna veća podrška za obnovu zemlje. Saradnjom s našim partnerima istomišljenicima i međunarodnim organizacijama, moramo ubrzati proces oporavka i pružiti potrebnu pomoć Ukrajini kako bi mogla napredovati na svom europskom putu - zaključila je Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.