OTKRIVAMO

Tužilaštvo BiH radi na dva predmeta: Sky zadaje Šaji glavobolju!

Prije nekoliko dana dvije osobe saslušane su u Tužilaštvu, koje su potvrdile navode o tome da su davale novac kako bi imale određene informacije

Šahinpašić: Godinama radio šta je htio. Printscreen

Miralem  Aščić

14.6.2023

Vahidin Šahinpašić Šaja, dugogodišnji šef Kriminalističko-istražnog odjela u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koji je nedavno, odlukom direktora SIPA-e Darka Ćuluma, smijenjen s ove pozicije, pod lupom je Tužilaštva BiH.

Dvije prijave

Iz ove pravosudne institucije nam je zvanično potvrđeno da je u toku rad na dvije prijave protiv Šahinpašića. Jedna se odnosi na navode o nezakonitostima u vezi s konkursnom procedurom u SIPA-i, a druga se tiče nezakonitosti koje su učinjene za vrijeme rukovođenja jednim odjelom u SIPA-i.

- Oba predmeta su u fazi prijave i u radu su kod postupajućih tužilaca - rečeno nam je iz Tužilaštva BiH.

No, uporedo s tim, nekadašnjeg glavnog inspektora SIPA-e brinu Sky istrage, koje vodi Tužilaštvo, zbog čega je i sklonjen s ove pozicije. Šahinpašić je godinama vedrio SIPA-om, odlučivao ko će se i kako uhapsiti.

No, odlaskom Osmana Mehmedagića s čela OSA-e, policijske agencije i tužilaštva konačno su bez pritiska i straha počeli raditi svoj posao, zbog čega je na red došao i Šaja.

Ovog visokorangiranog policajca na Skyu su spominjale osobe iz krim-miljea. Tačnije, sumnja se da je pojedince štitio od procesuiranja.

Prije nekoliko dana dvije osobe saslušane su u Tužilaštvu, koje su potvrdile navode o tome da su davale novac kako bi imale određene informacije. Na radaru Tužilaštva su i pojedinci iz Federalne uprave policije, OSA-e, ali i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Usko sarađivali

Tužilaštvo širi krug osumnjičenih. Nova hapšenja mogla bi uskoro zatresti policijskih vrh. Pitanje je vremena kada će se to desiti. Sky poruke dokaz su kako su pojedinci iz policijskih organa usko sarađivali s određenim kriminogenim osobama.

Lovio preskupe trofeje

Tužilaštvo BiH će morati provjeriti kako je Šaja stekao enormnu imovinu - vile, apartmane i skupocjena vozila.

Posebna su priča kolekcija oružja i puške koje je plaćao više od 50.000 KM.

On se javno pohvalio i da je ustrijelio medvjeda kapitalca. Kada se pogleda rješenje ministra poljoprivrede RS o cjenovniku odstrela, kapitalac košta i do 50.000 KM.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.