DOM NARODA PSBIH

Delegati jednoglasni: Ukida se porez na doniranu hranu

Riječ je o prijedlogu koji je predložilo 15 zastupnika u Predstavničkom domu

Dom naroda PSBiH. N. Šaljić / Avaz

15.6.2023

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su jednoglasno u hitnom postupku usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Riječ je o prijedlogu koji je inicijativa čak 15 zastupnika u Predstavničkom domu – Saše Magazinovića, Nenada Grkovića, Denisa Zvizdića, Šemsudina Mehmedovića, Jasmina Emrića, Sabine Ćudić, Jasmina Imamovića, Predraga Kojovića, Ermine Salkičević-Dizdarević, Rejhane Dervišević, Albina Muslića, Mie Karamehić-Abazović, Nihada Omerovića, Elvise Hodžić i Aide Baručija.

Hrana se baca

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović (SDP) je u ime predlagača pojasnio da je riječ o ukidanju poreza na doniranu hranu.

On je podsjetio da je ovakav prijedlog usvojen jednoglasno u Predstavničkom domu te kazao da se usvajanjem ovog prijedloga prihvataju preuzete međunarodne obaveze.

Sada Upravni odbor Uprave za indirektno zaduživanje dužan je da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona donesene podzakonski akt koji će omogućiti provođenje zakona.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da je danas čak 18.000 korisnika javnih kuhinja.

- Sve Vas molim da ovo pitanje riješi, jer je sve više gladnih i oni će jedva dočekati da se ovo usvoji - kazao je Miletić.

Ispravljanje nelogičnosti

Želimir Nešković (SDS) je pohvalio inicijativu poslanika u Predstavničkom domu.

- I ranije sam se zalagao za izmjene Zakona o PDV-u, žao mi je što to nije usvojeno, ali drago mi je da danas postoji volja usvajanje ovog prijedloga. Nadam se da će se ubuduće i prijedlozi za ukidanje limita na ulazak u PDV sistem dobiti podršku - kazao je.

Podsjetio je i da će ovo pomoći i za proizvode koji su pred istek roka, koji se neće morati uništavati.

On je najavio da će podržati ovaj zakon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.