NJEMAČKA

Ministar Konaković sastao se sa članovima kabineta kancelara Olafa Šolca

Tokom razgovora sagovornici su ukazali na važnost usklađivanja stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije

Sa održanog sastanka. Ministarstvo vanjskih poslova

H. J. I.

16.6.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), Kristijanom Aulbahom (Christian Aulbach) i Aleksandrom Valauom (Alexander Wallau).

Ministar Konaković je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, te iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci SR Njemačke reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Posebno je zahvalio na podršci u dodjeljivanju kandidatskog statusa ocijenivši to historijskim korakom za napredak naše zemlje na putu ka EU. S tim u vezi, naglasio je značaj Berlinskog procesa koji omogućava jačanje naših kapaciteta u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Konstruktivan partner

Ministar je istakao da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promovisanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU.

U nastavku je ministar Konaković upoznao sagovornike sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, dinamikom reformskih procesa kao i radom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH, kojem je prioritet naše opredjeljenje prema Evropskoj uniji, u proteklom periodu usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala, Program ekonomskih reformi za 2023.-2025. godinu, Akcijski plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2022. – 2024., kao i niz drugih odluka, nacrta i strateških dokumenata.

Povećana finansijska i tehnička podrška

Imajući u vidu trenutne globalne okolnosti i podršku koju EU pruža susjednim državama članicama, ministar Konaković je pozdravio novi pristup EK zemljama zapadnog Balkana koji se ogleda u inicijativi za povećanje finansijske i tehničke podrške EU-a regionu, što je prije moguće. Istakao je da Bosna i Hercegovina čvrsto ostaje na putu koji vodi prema Europskoj uniji te, u tom pogledu, naglasio značaj nastavka njemačke podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sagovornici su ukazali na važnost usklađivanja stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.

Članovi Kabineta Aulbah i Valaui potvrdili su čvrstu opredjeljenost Vlade Savezne Republike Njemačke za dijalog i podršku Bosni i Hercegovini i cijelom regionu zapadnog Balkana u nastojanjima da se što prije pridruže evropskoj porodici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.