NOVA ISKUSTVA

Studentica Selma Melez o programu "Erasmus": Pasoš je sigurna karta za nove životne puteve

Iskustva drugih pokazala su da je to zaista kvalitetan program, ali mislim da još moramo raditi na tome da razvijemo svijest studenata

Melez: Cijeli život posvećena nauci i sportu. Avaz

Piše: Eldar Abaz

17.6.2023

Modernizacija obrazovnog sistema dovela je do toga da se formiraju novi studijski programi koji studentima omogućavaju da jednostavnije i lakše usvajaju znanja. Tako je i nastao program razmjene studenata „Erasmus“. Studentica na Fakultetu političkih nauka Selma Melez odlučila se prijaviti na ovaj program te je otišla na studijsku razmjenu u Njemačku.

 Životni putevi

 Odakle ideja da se prijavite na „Erasmus“?

- Cijeli život posvećena sam nauci i sportu. Od 15. godine počela sam honorarno raditi poslove koji su usko vezani s mojim studijem. Mnogo je iza mene projekata na koje sam ponosna. Paralelno sam studirala i radila. Svi studenti koji poznaju ovakav način života znaju koliko je teško uskladiti sve aktivnosti. Pasoš je sigurna karta za nove životne puteve... Sasvim slučajno, na popodnevnoj kafi s prijateljicama, sve tri smo zaključile da vrijeme koje ćemo provesti pišući magistarski rad treba biti kvalitetno. Jedna od prijateljica je predložila da se prijavimo na „Erasmus“, jer je već ranije bila u tom programu. Odlučile smo da odemo u Njemačku jer je Univerzitet u Paderbornu ponudio najbolje uvjete. Ovdje sam upoznala divne ljude, poput Dženite iz Mostara, s kojoj najviše vremena provodim.

Šta, zapravo, predstavlja „Erasmus“ i koliko je to dobro za studente?

- „Erasmus“ program nudi studentima razmjenu u nekoliko zemalja širom svijeta. Univerziteti otvaraju svoja vrata i nude studentima novo znanje, predmete koji su slični matičnim univerzitetima. Student se upoznaje sa sasvim drugačijim sistemom studiranja. Primjera radi, u Njemačkoj, ako ne položite tri puta ispit, za vas je studiranje završeno, što nije slučaj u BiH. Univerzitet u Paderbornu na koji sam ja upisana nudi razne aktivnosti pored znanja i učenja jezika, a to su druženja i zabave za studente, kao i putovanja po cijeloj pokrajini, ali i EU.

Kvalitetan program

Jesu li studenti svjesni važnosti ovakvih programa?

- Studenti su upoznati s „Erasmusom“, ali se mnogi ne odlučuju za ovaj izazov. Iskustva drugih pokazala su da je to zaista kvalitetan program, ali mislim da još moramo raditi na tome da razvijemo svijest studenata o odlasku na semestar van granica kako bi shvatili važnost ovakvog životnog iskustva. Teško je izaći iz zone komfora - kazala je Melez.

Podrška Univerziteta

- Univerzitet je uvezan s programom „Erasmus“. Osim studenata, na razmjenu idu i profesori. Međutim, pojedini fakulteti prave probleme studentima. Fakultet političkih nauka itekako ima sluha za svoje studente, tim za međunarodnu saradnju je visokoprofesionalan. Zaista su tu za svoje studente, možete im se uvijek obratiti - navela je Melez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.