BORIJE

Obilježena godišnjica formiranja Druge brdske brigade 1. Korpusa Armije RBiH

Na spomen-obilježju “Borije” prisutni su odali počast svim šehidima i poginulim braniteljima koji su izgubili živote od ruku agresora

S obilježavanje godišnjice. Fena

FENA

17.6.2023

Evociranjem uspomena na period prije 31 godinu, danas je svečanom manifestacijom obilježena godišnjica formiranje Druge brdske brigade 1. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Na spomen-obilježju “Borije” prisutni su odali počast svim šehidima i poginulim braniteljima koji su izgubili živote od ruku agresora.

Pamtiti heroje

O važnosti opominjanja, pamćenja, danas je na Borijama govorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kazavši kako se i danas, 31 godinu kasnije, susrećemo sa govorom mržnje.

- Kada kažem da zajednički svjedočimo kulturi sjećanja, istovremeno želim da tu istu kulturu podignemo na još veći nivo, kako bismo prkosno dokazali da smo opstali i da mi ne nosimo prefiks agresora, te da u našoj historiji pamtimo heroje. Koliko ovakvih datuma pamti naša domovina u svojoj časnoj odbrani, koliko smo žrtava dali, da bismo danas svjedočili mržnji i nepokajanju presuđenih ratnih zločinaca za uništene porodice i domove.

Ponos je bio tada stati na pravu stranu i biti dio bosanskog čuda otpora, a danas svjedočiti bosanskom čudu opstanka - kazao je Osmanović.

Spomen soba

Na inicijativu zastupnika u Skupštini KS Irfana Čengića, koji je prisustvovao obilježavanju na Borijama, na ovoj lokaciji bit će izgrađen i dom sa spomen sobom, koji će trajno svjedočiti kulturi sjećanja.

Prema riječima Osmanovića, resorno ministarstvo će u narednom periodu podržati ovaj projekt.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su i Ahmed Kulanić direktor JU “Fond Memorijala KS”, te Hilmo Kovač predsjednik Saveza brigadnih udruženja 1. Korpusa Armije RBiH.

Spomen-obilježje na Borijama pamti imena 172 šehida i poginula borca, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.