INTERVJU

Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH: SDP-u treba svježa krv

Pogrešno je u SDP-u favorizirati one koji se udvaraju glasačima desničarskom pričom, poručio je Stojanović

Stojanović: SDA i DF su bošnjački HDZ. Armin Durgut / Pixsell

Danijal Hadzovic

18.6.2023

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović u intervjuu za „Avaz“ govorio je o posljednjem Kongresu SDP-a, odnosima u stranci, Vladi Federacije BiH te šta zamjera svojim stranačkim kolegama i političkim partnerima. Pojasnio je i zbog čega misli da Nermin Nikšić ne treba nastaviti voditi ovu stranku.

Uvijek dinamično

Tokom Kongresa SDP-a predsjednik ove stranke Nermin Nikšić kazao je da je Irfan Čengić, koji se nije pojavio na Kongresu, bio njegova kadrovska greška, što je stav koji ste Vi podržali. Možete li reći šta zamjerate Čengiću?

- Nisam podržao nikakav stav Nermina Nikšića o Irfanu Čengiću, nego priznanje predsjednika Nikšića da je kadrovski griješio. Često se ne slažem s njim kada je riječ o kadrovima. Mislim da možemo mnogo bolje.

Pojedinci su nebitni, pa tako i Irfan, i Nermin, i svako drugi. Najbitnije je ko najviše doprinosi ideji ravnopravnosti. Svijet se mijenja i u tom novom svijetu Bosna i Hercegovina će naći svoje mjesto. To je članstvo u EU. SDP BiH će na tom putu biti lider za razliku od nacionalista i onih koji bi da rehabilituju zločince.

U tom svjetlu gledam i pojedince u SDP-u. Pogrešno je favorizovati one koji se udvaraju glasačima desničarskom pričom u odnosu na one koji jačaju vrijednosti jednakopravnosti i zajedništva bh. naroda i građana. Oni plaćaju veliku političku cijenu i trpe pritiske od nacionalista, i ako takve budemo puštali niz vodu, šta onda ostaje od SDP-a?

Rekli ste i da ne smatrate dobrom odlukom da se Nerminu Nikšiću produžuje mandat. Zbog čega?

- Ne samo Nerminu Nikšiću, nego bilo kome u SDP-u. Bilo bi bolje da se bira predsjednik kako Statut propisuje. Jer ne tako davno, za vrijeme Zlatka Lagumdžije, imali smo dugogodišnje mandate u kojem je najviše trpio SDP.

Gubili smo podršku građana. Iz istorije trebamo izvući pouku i promovisati unutarstranačku demokratiju. Nermin Nikšić ima pozitivnu ulogu u stabilizaciji SDP-a BiH. Sada nam treba svježa krv za iskorak ka EU.

Promoviranje zločina

Bojite li se da bi u SDP-u moglo doći do raskola i unutrašnjeg osipanja? Kongres je, čini se, poslao poruku da tu mnoge stvari ne funkcioniraju najbolje?

- Uvijek je u SDP-u dinamično. Loša je poruka kada se pojedinci prepucavaju putem medija. Rasprava se treba voditi na organima partije. Ima prostora za napredak na svim poljima.

Nadam se da neće biti rasipanja. Rasipanje SDP-a je rasipanje zajedništva BiH.

Prošlog vikenda objavljen je snimak ratnog zločinca Darija Kordića na kojem ga čujemo kako govori da bi sve ponovio. Istovremeno, Vi ste u koaliciji sa strankom čije se rukovodstvo slikalo s tim Kordićem, a nova ministrica kulture FBiH Sanja Vlaisavljević govorila da on ima pravo na rehabilitaciju. Bojite li se da bi cijena koalicije s HDZ-om mogla biti previsoka i za SDP i za trojku?

- Napisao sam pismo predsjedniku HDZ-a i tražio sam javno da se Sanja Vlaisavljević zamijeni u Vladi FBiH. Dragan Čović je odbio. Promovisanje ratnih zločinaca je nastavak zločina. Nemamo zakonsko uporište da pokrenemo tužbu za one koji se slikaju s ratnim zločincem. Ali politika trojke je jasna. Ratni zločinac jednom, ratni zločinac uvijek. HDZ je dosad samo jednom bio izvan vlasti, i to kada je na izborima pobijedio SDP BiH 2010. godine. Sada ne postoji matematika da ne budu u vlasti. Koja god cijena da bude, ako ćemo napraviti još 100 kilometara autoputa, usvojiti zakone koji će nas približiti EU, povećati minimalnu platu i sve drugo što smo zacrtali u programu, platit ćemo je.

Vjerujem da će građani i narodi BiH prepoznati koje politike stvaraju bolje uslove života. Vidjeli su kako to izgleda u prošloj Vladi FBiH. Spremni smo da se poredimo.

Upozoravali ste da i članovi SDP-a u Mostaru doživljavaju brutalne napade od struktura SDA i DF-a, a koje ste otvoreno nazvali nacionalističkim i nasilničkim. Vidimo da su oni krenuli putem svojevrsne šešeljizacije, tako bih rekao, gdje svoje političke protivnike, uključujući i Vas, uz brojne optužbe, otvoreno kite i epitetima poput izdajnik, četnik, sluga UZP-a, itd... Do kada će oni istrajavati u tome i gdje nas vodi takva retorika?

- U Mostaru članovi SDP-a doživljavaju gotovo iste stvari koje sam ja preživljavao prije formiranja Vlade FBiH. SDA i DF su krenuli da primjenjuju sve metode uvreda i prijetnji prema članovima porodica SDP-a.

Zatražio sam da se uključi policija. Nakon poticanja legitimnog predstavljanja 13 Bošnjaka u Domu naroda FBiH, za koje se zalažu SDA i DF, jasno je da smo dobili još jednu politiku koja se zalaže za podjelu države kojoj će strah i prijetnja biti glavne odlike u djelovanju. Ništa drugo nego bošnjački HDZ.

Ne treba više uvijati stvari. Trojka sama nosi priču borbe za jednakopravnost naroda i građana na putu ka EU. Promotori ratnih zločinaca i legitimnog predstavljanja Hrvata i Bošnjaka nas vuku u podjele bez napredovanja.

Mi se nećemo umoriti jer nemamo alternativu za jedinstvenu državu BiH.

Moramo uspjeti

Svjesni ste da stranke trojke nakon preuzimanja vlasti imaju historijski ispit da poluče konkretan rezultat. Vjerujete li da će ga položiti?

- Imamo ciljeve. Popunjena ministarstva s ljudima, nakon nekoliko godina. Prva zajednička sjednica Vlade FBiH i RS. Vjerujem da ćemo saradnjom proizvesti bolje rezultate. Tek smo krenuli. Konačni cilj će biti bolji život unutar BiH i približavanje EU integracijama. Moramo se boriti za konačni cilj, jer status quo će opustošiti zemlju odlaskom ljudi i lopovlucima. Moramo uspjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.