ODRŽAN PRVI SASTANAK

Hadžije se odmaraju u Meki i pripremaju za arefat

Obavili su prvo umru sa zdravim hadžijama, a nakon toga i sa onima koji su trebali kolica, rekao je Hadžić

Bh. hadžije  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
A. O. / Mina

21.6.2023

Sve bosanskohercegovačke hadžije su, nakon dolaska u Mekku, obavile umru, skinuli ihrame, te odmaraju u hotelu Meridien Towers u Mekki, izjavio je rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić.

Sinoć je održan i prvi sastanak s vodičima po dolasku u Mekku, na kojem se govorilo o narednim planovima za sve bosanskohercegovačke hadžije, ali su i pripreme za Arefat uveliko počele.

Obavljena umra 

- Završili smo veliku operaciju prevoza naših hadžija iz Medine u Mekku. Nakon toga, druga aktivnost koja se odvijala u ovoj operaciji je obavljanje umre. Vodiči su bili na vrlo visokoj razini. Obavili su prvo umru sa zdravim hadžijama, a nakon toga i sa onima koji su trebali kolica. Proveli smo današnji dan odmarajući - kazao je Hadžić.

Dodao je kako je nakon obavljene umre hadžijama pruženo oko 200 liječničkih intervencija, te da su svi pregledani i zbrinuti.

- Nema većih problema osim jednog hadžije koji je završio na intenzivnoj klinici ovdje u Mekki. Večeras smo imali sastanak u vodičima, gdje smo isplanirali kompletan naš boravak u Mekki do Arefata. Nadam se da ćemo provesti vrlo ugodne dane u Mekki, odmarajući se i pripremajući se za Arefat - rekao je Hadžić.

Gužve u Haremu

Savjetovao je hadžijama da se dobro odmore nakon obavljanja umre.

- Bilo je vrlo teško, zbog gužvi u Haremu i na sa'ju. Neka se hadžije što više odmaraju i paze na svoje zdravlje, kako bi se pripremali za boravak na Arefatu i povratak u hotel s Arefata - rekao je Hadžić.

Hadžije su prethodnih dana uglavnom oduševljeno govorile o boravku u Medini, gradu Allahovog poslanika, kojeg je Hadžić ocijenio i pripremom na zahtjevnije aktivnosti u Mekki.

- U Medini nema nikakvih obaveznih obreda vezanih za umru ili za hadž i uglavnom je to turistički sadržaj. Medina je vrlo lijepa, vrlo pitoma, a naše hadžije su bile vrlo blizu Haremu. Možemo reći da smo svi uživali u tim danima boravka u Medini. Mekka je nešto drugo. Mekka je kompleksnija geografski, vrlo je brdovita. Hotel je udaljen od Harema, moramo koristiti autobus. Ogromne su gužve, vrlo lahko se hadžija izgubi, moraju se kretati u grupama. Ovdje počinju obredi umre i hadža. Medina nam služi kao priprema onoga što nas očekuje u Mekki - rekao je Hadžić.

U narednim danima hadžije će odmarati i provoditi vrijeme u ibadetima u Časnom Haremu, nakon čega slijedi glavni i najkompleksniji segment hadža, a to je odlazak i povrata s Arefata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.