SASTANCI

Košarac i Kalabuhov o aktuelnim političkim i ekonomskim temama

Antiustavno i antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH na najdirektniji način krši temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je Košarac

Kalabuhov i Košarac. PR služba

FENA

21.6.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.

Ministar Košarac i ambasador Kalabuhov razmijenili su mišnjenje o odluci Ustavnog suda BiH da izmijeni pravila kako bi mogao raditi i odlučivati bez srpskih sudija, koje bira Narodna skupština Republike Srpske - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

- Antiustavno i antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH na najdirektniji način krši temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ugrožava princip konstitutivnosti i prava konstitutivnih naroda. Ovakva odluka ima elemente državnog udara i dovodi nas do dramatične političke situacije i rušenja ustavnog poretka - naglasio je ministar Košarac.

Istaknuo je da postoji opravdana bojazan da je odluka Ustavnog suda BiH dirigovana iz zapadnih centara moći s ciljem destabilizacije Republike Srpske.

- Evidentno je prisustvo malignog uticaja pojedinih zapadnih zemalja na političke prilike u BiH. Ustavni sud BiH je posljednjom, ali i nizom prethodnih odluka, postao sredstvo za širenje takvog uticaja - naglasio je ministar Košarac.

Upozorio je da je to opasna praksa sa nesagledivim posljedicama.

- Zapadni centri moći vrlo su vješti u tome da ubjeđuju građane u evropsku perspektivu BiH. No, u ovakvim političkim okolnostima opravdano se postavlja pitanje postojanja bilo kakve perspektive BiH, uključujući i evropsku - ponovio je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, institucije Republike Srpske i njeno rukovodstvo će na ustavan način odgovoriti na antiustavna i antidejtonska djelovanja kako bi zaštitli pravni položaj RS i interes srpskog naroda.

- Sve odluke institucija RS su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavima, kako RS-a, tako i BiH. Neka zapadni dušebrižnici pokažu jedan član bilo Ustava RS-a, bilo Ustava BiH, koji krše institucije RS. Umjesto da isti ti zapadnjaci promoviraju dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma, oni promoviraju njegovo kršenje - poručio je ministar Košarac

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene BiH i Ruske Federacije.

Ministar Košarac prihvatio je poziv na učešće na sajamskim manifestacijama u Ruskoj Federaciji, koje će se održavati tokom godine - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.