RAŠTIMANI ORKESTAR

Parada ponosa podijelila stranku: Crveni protiv zelenog SDP-a

I potpredsjednik Federacije Igor Stojanović javno je na svom Twitter profilu podržao pride

Vojin Mijatović i Benjamina Karić. Twitter

D. H.

24.6.2023

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila je projekciju duginih boja na fasadi Vijećnice i tako pokazala svoj stav prema pitanju Povorke ponosa u Sarajevu. Istovremeno, pojedine njene kolege iz vrha SDP-a su javno podržali LGBT zajednicu. Druge kolege šute.

I potpredsjednik Federacije Igor Stojanović javno je na svom Twitter profilu podržao pride.

- Podrška 4. Bh. Povorki ponosa. Kao čovjek, Bosanac i Hercegovac, kao potpredsjednik SDP BiH, kao zamjenik premijera Vlade FBiH, dajem punu podršku sutrašnjoj 4. Bh. Povorci ponosa. Ista prava za sve građane naše zemlje - napisao je Vojin Mijatović na svom Facebooku.

Njegova objava je stigla nedugo nakon što je objavljena informacija da je gradonačelnica Sarajeva odbila zahtjev organizatora Bh. povorke ponosa da se Vijećnica osvijetli duginim bojama kao simbolom LGBT zajednice.

I Saša Magazinović (SDP) jutros se oglasio po pitanju Povorke ponosa te otkrio da će danas šetati sa aktivistima u Sarajevu.

- Ljudska prava nisu nečije vlasništvo pa da ih neko dodjeljuje. Ljudska prava se stiču rođenjem. Danas šetam jer poštujem Ustav Bosne i Hercegovine koji počinje sa Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima i koji naglašava poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakost! - napisao je.

Različite reakcije koje dolaze iz SDP-a pokazuju da u ovoj stranci postoje duboke poglede po pitanju na prava LGBT populacije. Nakon što je prošle godine odbila podržati Paradu ponosa i uopće se oglasiti o njenom održavanju, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić otišla je i korak dalje te nije dala dozvolu Povorci ponosa da se Vijećnica osvijetli u duginim bojama. Inače, 3D projekcije na Vijećnici u mandatu Benjamine Karić izvodio je svako, od privatnih firmi do ambasada, što pokazuje njeno jasno protivljenje Paradi ponosa. 

Karić u ovome nije usamljena, pa je simptomatično da mnogi istaknuti članovi SDP-a o ovome šute, a stranka nikada nije izašla sa zvaničnim stavom.

Jedina stranka koja otvoreno i beskompromisno podržava pravo ljudi na okupljanje i prava seksualnih manjina je Naša stranka. Njihovi koalicioni partneri ipak nisu na istoj talasnoj dužini. Kao što se može primjetiti SDP je podijeljen, dok su NiP-ovci u više navrata izražavali protivljenje održavanju parade, iako su ove godine odlučili da mudro šute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.