ŽESTOKE KRITIKE

Burne reakcije iz RS-a zbog Helezovog intervjua za "Dnevni avaz"

Na poziv na hapšenje predsjednika uslijedit će odgovor, rekao je Košarac

Staša Košarac i Zukan Helez. Dejan Rakita / PIXSELL - Ministarstvo odbrane BiH

S. S. / RTRS / Srna

24.6.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac upitao je danas ministra odbrane BiH Zukana Heleza kojim potezom su predsjednik RS Milorad Dodik i institucije RS prekršili Ustav.

Komentarišući izjavu Heleza, koju je dao "Dnevnom avazu" da Tužilaštvo BiH treba da pokrene krivični postupak protiv Dodika, jer ugrožava ustavnopravni poredak" i da predsjednika RS "treba uhapsiti", Košarac je rekao da bi Helezu mnogo bolje bilo da se pozabavi stanjem u Federaciji BiH.

"Neka gleda na FBiH"

- Ko je uopšte Zukan Helez da poziva na hapšenja?! Imaju Federaciju i neke se njom bave. Neka ne gledaju u RS - rekao je Košarac za RTRS.

On je naglasio da ovakve poruke neće pokolebati rukovodstvo RS i njene političke predstavnike da istraju u odbrani interesa RS i srpskog naroda. Košarac je rekao da je Dodik izabran voljom naroda iz RS.

- Mi ćemo i te kako razmisliti o našem odnosu prema svim onima koji štetno djeluju na RS. Na poziv na hapšenje predsjednika uslijedit će odgovor - poručio je Košarac.

Reakcija Vulić

Podsjećamo, reakciju na ovu temu je ranije dala i Sanja Vulić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vulić je navela da nasilje i rješavanje problema šakama nisu strani Helezu i da on “za dobro i budućnost ne zna”.

- Na hapšenje i disciplinovanje predsjednika RS-a Milorada Dodika pozivao je Helez i prije četiri godine. Osim osuda iz RS-a i tada, kao i sada, drugih reakcija nije bilo. Onog trenutka kada pokušaju izvršiti napad na predsjednika RS i njene institucije, tog dana su potpisali propast BiH - kazala je Vulić Srni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.