DATE KONKRETNE PREPORUKE

Avdagić: Uvesti obaveznu medijaciju u rješavanju potrošačkih sporova

Hrvatska je kao članica EU nedavno donijela Zakon o mirnom rješavanju sporova, kaže Avdagić

Udruženje medijatora u BiH. Udruženje medijatora u BiH

FENA

25.6.2023

U okviru projekta "Doprinos udruženja potrošača u zaštiti prava potrošača u BiH u skladu sa pravilima EU o e-trgovini", čiji je cilj unaprjeđenje i usklađivanje postojećeg zakonskog i institucionalnog okvira sa pravom i pravnom stečevinom EU-e, u Doboju je održan sastanak Radne grupe o temi "Debata o unaprjeđenju zakonskog okvira e-trgovine u BiH - regionalna iskustva rješavanja prekograničnih sporova u oblasti e-trgovine".

Nakon dvogodišnjeg rada radnih grupa u okviru projekta koji je finansirala Evropska unija u Bosni i Hercegovini, članovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije dali su konkretne preporuke i prijedloge unaprjeđenja zakonske regulative.

Potpredsjednik Udruženja medijatora u BiH Amir Avdagić rekao je da su učesnici debate prepoznali i istakli značaj medijacije u rješavanju potrošačkih sporova, te su se usaglasili da bi jedna od mjera bila izmjena zakonske regulative kojom bi se uveo tzv. predmedijacijski sat, kao obavezni alat i mehanizam uvažavajući naravno pravo pristupa sudu iz Evropske konvencije.

- Hrvatska je kao članica EU nedavno donijela Zakon o mirnom rješavanju sporova kojim je uvela obavezu strankama da prije pokretanja parničnog ili drugog postupka pokušaju riješiti spor mirnim putem, a ranije su neke presude Evropskog suda potvrdile ovu praksu kao moguću i dozvoljenu, te je to pravac u kojem treba ići i Bosna i Hercegovina. Na ovaj način svi su na dobitku, prvo građani BiH jer će brže, jeftinije, ekonomičnije rješavati sporove, a drugo sudovi koji će smanjiti priliv predmeta u sud budući da neke statistike dokazuju da se do 75 posto sporova riješi mirnim putem - istakao je Avdagić.

Naglašeno je da je, nakon donošenja brojnih strategija za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini u kojima je medijacija zauzimala značajno mjesto, vrijeme da se kompletna pravosudna i privredna zajednica i vlasti pogledaju oči u oči i opredjele da li će istinski raditi na promociji medijacije i alternativnih načina rješavanja sporova ili ne.

- Sistem medijacije u Bosni i Hercegovini opstaje i preživljava zahvaljujući sposobnosti i agilnosti nekoliko pojedinaca medijatora i hitno treba institucionalnu podršku pogotovo imajući u vidu da je ona sadržana i u direktivi, preporukama i pravnoj stečevini EU, kojoj sada kao država kandidat pretendujemo - naveo je Avdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.