SIVO TRŽIŠTE

Unosan biznis iznajmljivača nekretnina u Mostaru i okolini: Zarade hiljade KM, a ne plate ni feninga poreza!

Samo na jednoj internet-platformi 450 objekata nudi usluge, a njih 265 registrirano je kao porezni obveznici

Brojni posluju bez dozvola. Printscreen

Meliha Smajkic

26.6.2023

Da je gradnja vila i kuća za odmor s bazenima i, generalno, apartmana za smještaj unosan biznis na području Hercegovine, pogotovo u posljednjih nekoliko godina u Mostaru i njegovoj okolini, dokazuje činjenica da takvi objekti niču kao gljive poslije kiše.

Masovno kupuju

Osim gradskog područja Mostara, gdje se vlastiti stambeni prostori prepravljaju u kuće za odmor i gdje se svaki dio slobodnog prostora okućnice koristi za gradnju bazena, pa i minimalnih dimenzija, dovoljno je proći od Blagaja, Kosora, Bune, Hodbine, Ortiješa, Gnojnica, Dračevica, Jasenice i drugih mostarskih prigradskih naselja u kojima su vidljiva impresivna zdanja takvih objekata.

Osim Mostaraca, zemljište za odmor, kako smo to i pisali, masovno kupuju najčešće Sarajlije s dubljim džepom koji se odlučuju na ovaj biznis, iako, istina, ima i onih koji takve objekte grade za vlastiti ugođaj.

No, osim što je potpuna nepoznanica koliko ima takvih objekata, javna tajna je da značajan broj iznajmljivača posluje bez dozvola.

Iako se takvi objekti reklamiraju na najpoznatijim internet-platformama za rezervacije smještaja, ipak, nadležne instance, pogotovo inspektorati, nisu se ozbiljno uhvatili ukoštac s ovim problemom, a sivo tržište u ovom segmentu, izgledno je, pogoduje samo iznajmljivačima nacrno.

U pojedinim slučajevima ti objekti koji posluju bez dozvole ostvaruju ogromne prihode i od više hiljada maraka sedmično, dok, s druge strane, ne plaćaju ni feninga poreza.

Tako se samo na jednoj popularnoj platformi za online rezervacije za područje Mostara može pronaći čak 450 objekata – od apartmana do vila i luksuznih vila, među kojima pojedine smještaj za jednu noć nude po cijeni višoj od 700 KM za dvije osobe. Ima i onih ultraluksuznih koji tu uslugu naplaćuju i više od 1.000 KM.

Odličan promet

Da brojni objekti koji ostvaruju odličan turistički promet izbjegavaju obaveze prema državi, može se zaključiti i iz odgovora koji smo dobili iz Porezne uprave Federacije BiH.

- Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, Kantonalnog poreznog ureda Mostar, na području općine Mostar registrirano je 265 poreznih obveznika koji se bave pružanjem usluga smještaja i sličnih sadržaja - rečeno nam je iz Porezne uprave.

Na naše pitanje koliko često njihovi inspektori obavljaju kontrolu nad ovakvim subjektima, kazali su nam da inspektori Odsjeka za inspekcijski nadzor KPU Mostar ovakvu vrstu obveznika kontroliraju pretežno u vrijeme sezone, budući da većina takvih obveznika djelatnost obavljaju sezonski.

Djelimične kontrole

Kontrole su, kazali su, uglavnom djelimične i odnose se na zakonitosti poslovanja, odnosno posjedovanje odobrenja za rad izdatog od nadležnog organa, na kontrolu prijave radnika, uplate doprinosa te evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja.

Među ilegalnim iznajmljivačima se, saznajemo, „kriju“ ljekari, bankari, inžinjeri, političari...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.