HAOS U RUSIJI

Državi prijeti građanski rat, Moskva u strahu: Prigožin uzdrmao Putina

Zaključak je da Prigožin više nije osoba koja izvršava naređenja, već partner s kojim se treba dogovarati, kazao je Zečević

Zečević: Putin drži konce sve dok ima kontrolu nad sigurnosnim snagama. Printscreen

Alen Bajramovic

27.6.2023

Dramatičan razvoj događaja nakon što su pripadnici plaćeničke grupe Wagner iz Ukrajine ušli na teritoriju Rusije i krenuli na usiljeni marš prema Moskvi okončan je neočekivano, kao što je i počeo.

Uz posredovanje predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, članovi grupe Wagner su se, nakon što su prethodno zauzeli Rostov i ključni štab za izvođenje ruskih napada na Ukrajinu, a potom protutnjali Voronježom, zaustavili na manje od 200 kilometara od ruske prijestonice.

Povukao se

- Shvatajući da će ruska krv biti prolivena, okrećemo naše kolone i vraćamo se u terenske kampove, kao što je planirano - kazao je vođa plaćenika Jevgenij Prigožin, poznat pod nadimkom “Putinov kuhar”.

Iako je samo nekoliko sati ranije Prigožina optuživao za veleizdaju te najavljivao odmazdu, ruski predsjednik Vladimir Putin ipak je pokleknuo te pristao da Prigožin ode u susjednu Bjelorusiju i za oružanu pobunu i njene posljedice ne bude krivično odgovoran.

Vojni ekspert Berko Zečević podsjeća na ratni put paravojne organizacije Wagner, tokom kojeg je rastao utjecaj Jevgenija Prigožina – od Ukrajine 2014. godine, Sirije, Libije, nekoliko zemalja Afrike, te ponovo Ukrajine, u kojoj je kulminirao sukob s ruskim vojnim vrhom. Kaže da se Rusija Prigožina pokušava riješiti nakon što je njegov utjecaj ugrozio status najviših vojnih zvaničnika, a dugoročno i samog Vladimira Putina.

- Zaključak je da Prigožin više nije osoba koja izvršava naređenja, već partner s kojim se treba dogovarati. On se oslobodio krivične odgovornosti i prebačen je u Bjelorusiju u izgnanstvo, Putin je pokazao da je kao šef u Rusiji, ali svima je jasno da postoji podjela i da u Ukrajini ne ide onako kako je planirano. Stvorena je i velika pukotina u odnosima s bivšim republikama SSSR-a da razmišljaju o svojoj budućnosti - kazao je prof. Zečević.

Podjela i sukob

Upravo nesposobnost, podjela i sukob ruskih snaga na terenu Ukrajini sada daju veći potencijal.

- Putin drži konce sve dok ima kontrolu nad sigurnosnim snagama i ključeve nuklearnog arsenala, ali je njegov oklop načet, jer vojska nije izvršavala njegova naređenja da eliminira Prigožina. Pokazale su se i slabosti Savezne sigurnosne službe (FSB), koja je veoma sposobna protiv nenaoružanih ljudi, ali ovdje se vidjelo da nisu u stanju da se nose s jedinicama koje imaju teško naoružanje i helikoptere - istakao je Zečević.

Mrtvački kovčezi

Vojno-politički analitičar Neven Kazazović informacije iz Rusije uzima s velikom dozom rezerve, ali ističe da su ratni planovi Kremlja u Ukrajini očigledno pali u vodu te podsjeća na slične scenarije iz prošlosti.

- Rusi su poraženi u Afganistanu. Protiv vlasti u tadašnjem SSSR-u podigao se narod kada su počeli stizati mrtvački kovčezi iz Afganistana. Vrlo lako to može i ovdje da se dogodi, jer su ruski gubici jako veliki - zaključio je Kazazović.

Wagner čine bivši zatvorenici

Prema riječima stručnjaka za sigurnost Safeta Mušića, plaćenička grupa Wagner osnovana je 2014. godine i učestvovala je u borbama u Ukrajini, Siriji i Africi. Njihov broj je stalno rastao zahvaljujući odobrenju da se osuđenici mogu prijaviti pa, prema procjenama zapadnih službi, oko 80 posto pripadnika grupe čine bivši zatvorenici.

- Prema američkim procjenama iz maja, Wagner ima oko 50.000 vojnika koji se bore u Ukrajini, uključujući 10.000 plaćenika pod ugovorom i oko 40.000 osuđenika - kazao je Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.