JASAN STAV

Naša stranka podržat će novu većinu u Tuzlanskom kantonu

Posljedice politizacije i postavljanje podobnih, nestručnih i nesposobnih svakim danom su sve teže, navode u saopćenju

Naša stranka. Printscreen

H. J. I.

26.6.2023

Na posljednjoj sjednici KO Naše stranke razmatrana je aktuelna politička situacija u Tuzlanskom kantonu.

Posebno je istaknuta štetnost odluke SDA-DF većine u Skupštini da se UKC Tuzla degradira na nivo kantonalne bolnice. Ukidajući status UKC-a Tuzla, pacijentima se ukidaju tercijarne zdravstvene usluge, pa bi pacijenti u budućnosti za ostvarivanje tih usluga morali čekati i putovati u Sarajevo, Mostar ili Banju Luku.

"Sramotna politička odluka"

- Naši vrhunski doktori na UKC-u Tuzla godinama ulažu napore za razvoj transplantacijske medicine i sada bi se sve to pogazilo i bacilo jednom sramotnom političkom odlukom.

I pored brojnih reakcija i argumenata koje je potvrdila stručna javnost, Vlada TK i rukovodstvo UKC-a i dalje insistiraju na ovoj pogubnoj odluci, a sve s ciljem političke kontrole ove najznačajnije ustanove u Tuzlanskom kantonu.

Teško ranjavanje nastavnika u Osnovnoj školi "Lukavac Grad", smušenost i nepreuzimanje odgovornosti od Ministarstva obrazovanja i MUP-a TK, govori o totalnoj disfunkcionalnosti institucija koje kontroliše aktuelna vlast.

Podobni, nestručni i nesposobni

Posljedice politizacije i postavljanje podobnih, nestručnih i nesposobnih svakim danom su sve teže, do nivoa koji sada već ugrožava živote ljudi i djece.

Uzimajući u obzir navedeno i ukupnu situaciju u Tuzlanskom kantonu, te da je jedan broj zastupnika većine također prepoznao pogubnost SDA-DF politike, Kantonalni odbor Naše stranke donio je zaključak da se podrže napori u sada već gotovo izvjesnom formiranju nove većine u Skupštini TK i rušenju aktuelne Vlade TK s ciljem depolitizacije i ozdravljenja, prije svega, oblasti zdravstva, obrazovanja i sigurnosti - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.