JASNA PORUKA

Šta se krije iza kritike Draganu Čoviću: Marfi je srušio i Bakirove ublehe

U evropski put svakako se ne uklapaju SDA-ov višedecenijski kriminal, nepotizam, korupcija, homofobija i podaništvo Erdoanu

Izetbegović i Čović: Nekadašnji saveznici. Avaz

Danijal Hadzovic

26.6.2023

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) u autorskom tekstu na svom blogu oštro je kritizirao lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojeg je optužio da guši evropsku perspektivu naše zemlje radi ličnih interesa.

Marfi je Čoviću direktno spočitao kočenje projekta “Južna interkonekcija”, koji bi smanjio energetsku zavisnost BiH od Rusije, optužujući ga da ovaj projekt želi iskoristiti da umjesto “BH-Gasa” instalira novu kompaniju pod etničkom kontrolom Hrvata.

Jeftina propaganda

Na ovaj oštar tekst američkog ambasadora u subotu je reagirao Hrvatski narodni sabor saopćenjem koje djeluje krajnje smušeno, pomalo i iznenađeno, gdje se kroz nekolicinu fraza i općih mjesta pravdaju zbog jasnih zamjerki Marfija.

Ipak, ovo nije naišlo na prevelike reakcije u javnosti. Dok bi se izostanak stranaka trojke mogao i razumjeti, s obzirom na to da zajedno s HDZ-om čine Vladu i da su u suštini zauzeli ispravan stav da javno ne dižu tenzije i ne kvare odnose u FBiH, zanimljivo je da je reakcija izostala i iz SDA i njenih medijsko-propagandnih tabora, inače spremnih svaki pogrešan korak ili začkoljicu novih vlasti dočekati nanož.

No, njihova reakcija, to jeste njen izostanak potpuno je razumljiv ako se uzme u obzir da im potpuno ruše koncept na kojem grade svoju retoriku. Naime, već mjesecima unazad SDA propaganda kreira narativ o navodnoj velikoj zavjeri zapadnih sila sa SAD na čelu koja cilja na uništenje Bošnjaka.

Izjednačavajući SDA s Bošnjacima, a označavajući stranke trojke izdajnicima, ova idiotska teorija veli da zapadne sile, u sadejstvu s HDZ-om i susjednim državama, ne birajući sredstva, udaraju na „bošnjačke prvake“ koje napadaju, skidaju s vlasti i pakuju im optužnice, dok se Čović, bez obzira na sve grijehe, tobože tretira kao saveznik i prvak evropskih vrijednosti, a Dodik u svim svojim udarima na državu i dalje tolerira.

Jadikovke gubitnika

No, tekst Marfija, čak i direktno upozorenje da ne koče “Južnu interkonekciju” i prepuste taj posao “BH-Gasu”, kome po logici stvari kao federalnoj kompaniji i pripada, jasni su pokazatelji da je američkim partnerima u prvom redu u interesu Bosna i Hercegovina kao uređena demokratska država i njen euroatlantski put.

A u taj put svakako se ne uklapaju višedecenijski kriminal, nepotizam, korupcija, homofobija, podaništvo Erdoanu (Erdogan) i šurovanje s Muslimanskim bratstvo koje je SDA sve vrijeme dosljedno provodila, istovremeno hinjeći evropsko opredjeljenje.

Bošnjaci su imali sreću što među sobom imaju najviši stepen pluralizma, pa je Izetbegovića i SDA bilo relativno lako demokratski zamijeniti novim snagama. Za razliku od HDZ-a i SNSD-a, koji unutar svojih korpusa opipljivu konkurenciju još nemaju.

 Put za Čovića

- Izbor je jasan: učiniti što je ispravno za građane Federacije i BiH ili staviti lične interese ispred interesa građana. Koji put će Dragan Čović izabrati? Ako izostane brza reakcija, to će biti jasan signal i BiH i međunarodnoj zajednici šta su tačno prioriteti za Dragana Čovića - jasno je upozorio ambasador Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.