SARADNJA DVIJU DRŽAVA

Krišto i Guenov: Jačati partnerstvo SAD i BiH

Predsjedavajuća Krišto zahvalila je američkoj administraciji na predanosti očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Sagovornice su razmijenile mišljenja o daljnjem jačanju bilateralne saradnje. Vijeće ministara

E. A.

27.6.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s delegacijom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, koje je predvodila prva zamjenica pomoćnika ministra odbrane za međunarodnu sigurnost Tresa Guenov (Tressa).

Predsjedavajuća Krišto zahvalila je američkoj administraciji na predanosti očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Istovremeno je iskazala zahvalnost na kontinuiranoj prijateljskoj podršci SAD institucijama BiH u provedbi reformi i integracijskim procesima te naglasila važnost jačanja dugotrajnog i obostrano korisnog partnerstva SAD i BiH. Dodala je kako vanredne prilike u regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD na prevladavanju postojećih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu integracija Bosne i Hercegovine. Krišto je izrazila očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD u BiH u podršci provedbi reforme izbornog zakonodavstva, ocijenivši je ključnom za funkcionalnost i stabilnost naše zemlje.

Politička stabilnost

Tokom razgovora Krišto je naglasila opredijeljenost Bosne i Hercegovine evropskim integracijama i dodala kako, uprkos složenom političkom sastavu, moramo činiti sve da ubrzamo proces evropskih integracija i na taj način osiguramo trajnu političku stabilnost i prosperitetnu budućnost zemlje. Kazala je kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja učestvuje u Akcijskom planu za članstvo (MAP). Dodala je kako integracijske ciljeve možemo ostvariti isključivo kontinuiranim političkim dijalogom, konsenzusom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i uspostavljenim mehanizmom koordinacije. Snažna podrška je naglašena zajedničkim strateškim energetskim projektima.

Predsjedavajuća Krišto informirala je Guenov o radu i postignućima Vijeća ministara BiH, koje je održalo 21 sjednicu i razmotrilo više od 800 tačaka dnevnog reda. Naglasila je kako, nakon prethodnih godina zastoja u provedbi reformi, sada ohrabruje saglasnost u donošenju odluka o ekonomskim projektima i važnim pitanjima u korist konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Biratelarna saradnja

Sagovornice su razmijenile mišljenja o daljnjem jačanju bilateralne saradnje u području odbrane i sigurnosti te važnim globalnim sigurnosnim izazovima, poput ruske agresije na Ukrajinu. Predsjedavajuća Krišto je kazala kako BiH, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjava svoje obaveze u vezi s praćenjem stajališta zajedničke sigurnosne i vanjske politike Evropske unije.

Susretu je prisustvovao i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.