BLAGDAN MUSLIMANA

Peštalić: U Srebrenici nema nijedne familije da ne ispunjava obavezu Kurban-bajrama

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici

Glavni imam Peštalić. Medžlis IZ Srebrenica

FENA

27.6.2023

Muslimani širom Bosne i Hercegovine sutra obilježavaju prvi dan Kurban-bajrama, jednog od najradosnijih vjerskih praznika.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici. Osim Bijele džamije, bajram-namaz će se klanjati još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić kazao je Feni da narod u Srebrenici ima poseban osjećaj za Kurban-bajram.

- Nema nijedne familije koja je u mogućnosti, a da ne ispunjava obavezu Kurban-bajrama. Već duži period Medžlis islamske zajednice kupuje kurbane od povratnika koji se bave stočarstvom, a klanjem kurbana u Srebrenici podržavamo narodne kuhinje i javne ustanove. Kurbane dijelimo Udruženju "Emmaus" i Udruženju "Leptir". Vrlo je bitno da to radimo ovdje u Srebrenici, da smo jedni uz druge. Da mi koji imamo plate da se organizujemo te kroz Kurban-bajram, a možda i neki fond brinemo o onima kojima je potrebno – kazao je ef. Peštalić.

Ef. Peštalić uputio je bajramsku čestitku muslimanima tradicionalnim pozdravom "Bajram šerif mubarek olsun".

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, ove godine je dobio nagradu "Večernjakov pečat" za međureligijski dijalog, koju dodjeljuje "Večernji list".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.