SARAJEVO

Krišto razgovarala s predsjednikom Udruženja digitalnih nomada Republike Hrvatske

De Jong je upoznao predsjedavajuću Krišto s konceptom digitalnog nomadstva i potencijalom koji on može donijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine

Jan de Jong i Borjana Krišto. Fena

FENA

27.6.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s predsjednikom Udruženja digitalnih nomada Republike Hrvatske i poduzetnikom Janom de Jongom o potencijalima digitalnog nomadstva.

Globalna povezanost i potencijalne investicije

De Jong je upoznao predsjedavajuću Krišto s konceptom digitalnog nomadstva i potencijalom koji on može donijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine kroz potrošnju, produljenje turističke sezone, prijenos znanja i vještina, globalnu povezanost i potencijalne investicije.

Informirao je Krišto o svojim iskustvima u Republici Hrvatskoj i uspjehu koji je koncept polučio u susjednoj zemlji, zahvaljujući konstruktivnoj saradnji s Vladom Republike Hrvatske.

Krišto je ocijenila kako se radi o interesantnom konceptu u globalnoj, mobilnoj ekonomiji kojim bi se značajno obogatilo domaće tržište rada te uvela nova znanja i tehnologije u Bosnu i Hercegovinu.

Interes za implementaciju koncepta

Iskazala je interes za implementaciju koncepta digitalnog nomadstva u našoj zemlji, naglasivši da se u procesu uvođenja tzv. viza za digitalne nomade moraju poštovati ustavne i političke specifičnosti Bosne i Hercegovine, da bi se polučili uspjeh i korist kako za digitalne goste, tako i za lokalne zajednice.

Krišto je sagovornika informirala da Ministarstvo sigurnosti BiH radi na izmjenama i dopunama Zakona o strancima u BiH s ciljem reguliranja boravka i statusa digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.