REGIONALNA VIJEST

Medij u susjedstvu o dešavanjima u NSRS: Vladajuća koalicija pred prvom velikom krizom zbog Dodika

Oni navode da predsjednik RS potkopava Ustavni sud jer nije zadovoljan njegovim odlukama

Sa sjednice Narodne skupštine RS. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S. / Hina

27.6.2023

O urušavanju ustavnom poretka u BiH, koji se dešavao na Narodnoj skupštini RS, obavještavali su i mediji iz susjedstva. Jedan od njih je novinska agencija iz Hrvatske HINA.

Njihov tekst prenosimo u nastavku.

- Tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji u Bosni i Hercegovini danas su oštro reagirale na odluku parlamenta RS da usvoji zakon kojim zabranjuje provođenje presuda državnog Ustavnog suda.

Postupak parlamenta RS-a, koji je iznudio predsjednik tog entiteta Milorad Dodik u nastojanju da potkopa rad Ustavnog suda BiH jer nije zadovoljan njegovim odlukama, doveo je do prve velike krize u vladajućoj koaliciji.

Početak secesije

Od koalicije uspostavljene nakon izbora 2022. godine očekivalo se da napokon pokrene reformske procese u zemlji. "Ovo je službeno početak secesije entiteta RS-a i početak destrukcije ustavnog poretka BiH", izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Oglasili su se i iz američke ambasade izjavom u kojoj su ocijenili kako je zakon usvojen u RS-u "bezobzirni napad na Dejtonski sporazum". Naveli su će SAD odlučno braniti teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a da će posljedice snositi svi oni koji ruše Dejton.

Odmah nakon toga u zajedničkom reagiranju SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) rekli su kako usvajanje zakona o zabrani provođenja presuda Ustavnog suda predstavlja grubo kršenje ustava BiH, Dejtonskog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju kako je sasvim jasno da niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke i rad tijela na državnom nivou a kao krivca za sadašnju krizu direktno prozivaju Dodika.

Ugrožen mir

- Iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u RS-u krše temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma. Takav pristup pokazuje da se ustvari ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja - stoji u reagiranju.

Tri vladajuće stranke smatraju kako je ovim direktno ugrožen mir u BiH pa su pozvale visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da djeluje i spriječi posljedice takvog ponašanja.

Isti poziv uputili su Tužilaštvu BiH tražeći da bez odugovlačenja reagira na očigledni pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka države, tim prije što je i neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna do pet godina.

- Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo - stoji u saopćenju "trojke" uz poruku Dodiku da u ovim okolnostima u Parlamentu BiH sigurno neće biti rasprave o novom zakonu o Ustavnom sudu kako on to ultimativno zahtijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.