OPASNA SITUACIJA

Adamović: Ako se bude tolerirao zakon iz RS, to je raspad države

Ne tiče se ovo samo politike, ovo se tiče građana, kaže Adamović

Vlado Adamović. Printscreen

H. J. I.

29.6.2023

- Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerirao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu - kaže advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović.

Iz Ureda visokog predstavnika je saopšteno da je usvajanje Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljivo podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te je predloženo da prvi korak bude – odbacivanje zakona.

- Pokušaj Narodne Skupštine da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. Republika Srpska mora poštivati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, to znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu s Aneksom 4.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje u roku sedam dana.

Hrvatski narodni sabor, koji okuplja gotovo sve hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini, pozvao je na hitno imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Za Hrvatsku republikansku stranku Dodikovo izglasavanje Zakona o odlukama Ustavnog suda BiH vjerovatno je najveći udar na pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Velika Britanija: Nezakonita i nepromišljena odluka

Iz Ambasade Velike Britanije je navedeno kako je Skupština RS podržala nezakonitu i nepromišljenu odluku koja nema pravno uporište u BiH, te da može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života.

S druge strane, ruska Ambasada u Bosni i Hercegovini je saopštila da je usvajanje Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske "logičan rezultat neprimjerenih odluka samog suda", odnosno izmjena Pravila, te da ne isključuju, kako su naveli, vanjski utjecaj na sudije Ustavnog suda.

Advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović kaže da je, kada se pogledaju reakcije, jako važno da većina institucija i međunarodnih predstavnika osuđuje ovaj potez i da je reakcija OHR-a takva da su ove odluke ništavne.

Kaže da je ovo jedna "opasna situacija" u kojoj prije svega građani Republike Srpske imaju neriješenu situaciju prema Ustavnom sudu BiH.

- Ne tiče se ovo samo politike, ovo se tiče građana - kaže Adamović.

Dodaje i da "političari rade svakojake gluposti, ali kada naprave nešto, što otvara mogućnost za hiljade, ili desetine hiljada gluposti – onda su to vrlo opasne situacije."

Entitetski parlament preuzeo ovlasti koje nema

Doneseni Zakon je u direktnom sukobu sa Ustavom BiH utoliko što je parlament Republike Srpske preuzeo ovlasti koje mu nisu date Ustavom BiH, smatra Adamović.

- Ne može donositi zakon kojim će uređivati poziciju Ustavnog suda BiH, to nije u nadležnosti ni parlamenta Federacija BiH, ni parlamenta Republike Srpske.

Upozorava na raspad države ukoliko bi se tolerisao ovaj potez.

- Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerirao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu u tom pogledu.

Kaže i da će "svi pogriješiti koji ne saslušaju Dodika u onome što on tvrdi" i da treba sjesti i razgovarati o problemima u radu Ustavnog suda BiH.

Adamović za Aljazeeru zaključuje da tenzije ishitrenim potezima plasiraju u narod nisu potrebne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.