MOSTAR

Ljubić o odlukama NSRS: Odgovor na ovaj izazov nije prijetnja nego dijalog

Izlaz iz toga izazova ni u kojem slučaju nisu prijetnje planom B ili drastičnije poruke, nego je izlaz dijalog, rekao je Ljubić

Božo Ljubić. Printscreen

H. J. I.

30.6.2023

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izrazio je uvjerenje kako će u sljedećih šest mjeseci doći do dogovora oko reforme izbornog zakonodavstva i ograničenih promjena Ustava BiH.

– Nakon što su formirane vlasti u BiH, FBiH, izuzev dva kantona, počinje teći vrijeme te želim vjerovati da ćemo u ovoj izbornoj godini doći do dogovora oko ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva, koje se temelje na dvije fundamentalne odluke sudova: odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci i odluci Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić – istaknuo je Božo Ljubić nakon sjednice Glavnoga vijeća HNS-a koja je održana u petak u Mostaru.

Spinovi i manipulacija

Po njegovim riječima, odluka u predmetu “Ljubić” nije provedena.

– Apsolutni su spinovi i manipulacija koji idu u smjeru da je odluka u predmetu "Ljubić" provedena. To samo mogu reći neznalice ili oni koji nemaju dobre namjere jer je Ustavni sud u svojoj odluci, u meritumu, rekao da je članak Izbornog zakona koji kaže da svakom kantonu pripada jedno mjesto u Domu naroda, suprotan Ustavu BiH – istaknuo je Ljubić.

Također, upozorio je Ljubić, Ustavni sud je više puta – 2017. i 2022. godine, analizirajući provedbu odluka Ustavnoga suda, jasno utvrdio da odluka u predmetu Ljubić nije provedena.

– Prema tome, očekujemo da u sljedećim pregovorima oko ustavnih izmjena Izbornog zakona u dobroj vjeri i na konstruktivan način pristupimo provedbi ove dvije fundamentalne odluke; Ustavnoga suda i presude suda u Strazburu, a Glavno vijeće HNS-a dat će svoj doprinos i pripremiti materijale za pregovarački tim – naveo je Ljubić.

Odluke NSRS

On je komentirao i odluke Narodne skupštine Republike Srpske koje idu u smjeru osporavanja legitimiteta Ustavnoga sud BiH, kazavši kako te odluke „stavljaju ozbiljan izazov pred politički sistem BiH“.

– Izlaz iz toga izazova ni u kojem slučaju nisu prijetnje planom B ili drastičnije poruke, nego je izlaz dijalog. Treba znati da je te odluke u Narodnoj skupštini RS donijela kvalificirana parlamentarna većina u jednom entitetu i jasno da to nisu stajališta vladajuće strukture u Republici Srpskoj, već da srpska opozicija ima i radikalnija stajališta u odnosu na odluke Ustavnoga suda BiH. Stoga odgovor na ovaj izazov nije prijetnja nego dijalog – rekao je predsjednik GV-a HNS-a.

Na sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u petak je završeno i strukturiranje i imenovano sedam voditelja pododjela unutar tog vijeća.

Rasprava je vođena i oko programa i plana rada Glavnoga vijeća. Na sjednici se raspravljalo i o realizaciji Pravilnika o izradi i dodjeli odličja Hrvatskog narodnog sabora i realizaciji zaključaka iz Demografske strategije te je imenovana radna grupa iz historije, kulture i umjetnosti koja bi trebala izvršiti opis i sadržaj tih odličja kako bi se krenulo u njihovu izradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.