NA JUČERAŠNJOJ SJEDNICI

Konstituirano Glavno vijeće HNS-a BiH

Između ostalog napravljena je rekonstrukcija Glavnog vijeća, tako da ga za razliku od dosadašnjih 12, sada čini 16 odjela

Sjedište HNS-a. Printscreen

H. J. I.

16.5.2023

Skoro tri mjeseca nakon održanog Sabora HNS-a BiH, jučer je održana i konstituirajuća sjednica Glavnog vijeća HNS-a.

Između ostalog napravljena je rekonstrukcija Glavnog vijeća, tako da Glavno vijeće HNS-a strukturalno, za razliku od dosadašnjih 12, sada čini 16 odjela. 

Poljoprivreda i energetika

- Cilj je da ti odjeli budu kompatibilni s ministarstvima u Vijeću ministara i Vladi FBiH, ali isto tako s ministarstvima Republike Hrvatske. Nakon što je BiH dobila kandidatski status u Evropskoj uniji otvaraju se mnoge dodatne mogućnosti saradnje - rekao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Posebno je naglasio potencijale u područjima poljoprivrede i energetike.

- Računamo da će se u sektoru poljoprivrede moći realizirati brojni projekti u saradnji s Republikom Hrvatskom, putem prekogranične saradnje i drugih fondova Evropske unije - rekao je Ljubić.

Južna interkonekcija

Pojasnio je kako će se unutar odjela Glavnoga vijeća raditi na prijedlozima i projektima te izradi strategije. Najavio je kako je za BiH, ali i za Hrvate važan projekt povezivanja na plinovod s Hrvatskom putem Južne interkonekcije kojim bi se diverzficirala opskrba plinom s LNG terminala na Krku.

- Za nas je važna u tome dijelu saradnja u oblasti obnovljivih izvora energije, te izgradnje Južne plinske interkonekcije koja je projekt od strateškog državnog interesa jer diversificira opskrbu tim energentom, ali je i projekt od prvorazrednog nacionalnog interesa za Hrvate budući do sada jedino većinski hrvatski prostori u BiH nisu bili priključeni na plinovod - rekao je Ljubić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.