REAKCIJE

HNV BiH: Pozivamo OHR na hitnu reakciju, Dodiku zabraniti političko djelovanje

Nakon svih istupa kojima smo imali priliku svjedočiti, vrijeme je da se Dodika pospremi u političku prošlost, navodi se u saopćenju

Milorad Dodik. N. Šaljić

H. J. I.

30.6.2023

Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini izražava najdublju osudu društvenog i političkog djelovanja Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i bh. entiteta Republika Srpska, te pozivaju OHR da hitno reagira te u skladu sa praksama prethodnika iz Ureda viskokog predstavnika, izrekne zabranu trajnog političkog djelovanja Miloradu Dodiku.

"Vrijeme je da se Dodika pospremi u političku prošlost"

- Nakon svih istupa kojima smo imali priliku svjedočiti, vrijeme je da se Dodika pospremi u političku prošlost.

Osim toga, upućujemo direktan zahtjev Tužilaštvu BiH da temeljito ispita navode onih koji su prisustvovali na sastanku u Konjicu, a koji svjedoče kako je Dodik besramno posegnuo za uvredljivim i uznemirujućim riječima negatorski se referirajući na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Osuđuju antiustavno djelovanje

Mi, članovi Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, osuđujemo antiustavno djelovanje političkih dužnosnika iz Republike Srpske, posebno posljednje aktivnosti NSRS u vezi s proglašavanjem ništavnim odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ostajemo čvrsto opredijeljeni za razvoj Bosne i Hercegovine, služeći njenom unutrašnjem multikulturnom karatkeru, miru i stabilnosti te prosperitetu u skladu dugoročnim interesima pristupanja euroatlantskim integracijama - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.